Vágólapra másolva!
A tűzszerészek elszállították azt a világháborús tüzérségi lövedéket, amit egy óvoda kertjében találtak. Átmenetileg tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát, ők is hazatérhetnek.
Vágólapra másolva!

Tízezer embert telepítettek ki csütörtök délelőtt Székesfehérváron, ahol szerdán a Rákóczi úti Mancz János Óvoda kertjében földmunkák közben egy világháborús tüzérségi lövedéket találtak. A szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet.

Délután háromra sikerült elszállítani a repeszgránátot, ekkor megkezdték visszatelepíteni a lakosokat.

Az Origo tudósítója a helyszínen még délelőtt azt tapasztalta, hogy a bomba környéke egy nagy körben hermetikusan le volt zárva (minderről itt olvashat bővebben). A Vízivárosban az egyik lezárt utcában posztoló rendőr szerint az érintett családok többsége vagy még tegnap este, vagy legkésőbb csütörtök reggel elhagyta az otthonát. A rendőr szerint ugyanakkor biztosan voltak olyanok, akik a lakásukban kuksolnak, mert a felszólítások ellenére inkább elbújtak, mint hogy otthagyják a tulajdonukat. A lezárás környéke nyugodt, leginkább csak amiatt érdeklődnek a járókelők a rendőröktől, hogy milyen útvonalon tudnák kikerülni a lezárást.

Sokan kocsmákban vészelik át a kitelepítés óráit, de az érintettek oktatási intézményekbe is mehetnek erre a pár órára. A legtöbbjük idős ember, és már nagyon várják, hogy mikor mehetnek vissza. Erre valószínűleg négy-öt óra múlva lehet esélyük. A kitelepítést lebonyolító hatóságok emberei ásványvizet osztanak.

Székesfehérvár felbolydult a bomba miatt. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes zárást és kiürítést rendeltek el. A lezárás után a területre senki sem mehetett be, még a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek sem.

Az otthonukat átmenetileg elhagyni kényszerülők számára ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki.

Az egyik szociális otthonból 135 embert szállítottak el. Az otthon vezetője szerint nem volt pánikhangulat, mindenki felfogta, hogy egy időre távozni kell.

Kitelepítettek várakoznak az elszállításukra kirendelt buszok mellett a székesfehérvári Rákóczi úton. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A feol.hu tudósítása szerint a Székesfehérvár belvárosában található Babamúzeum helyi családoknak ma ingyenesen látogatható.