Orbán Viktor együtt örül önnel is


Orbán Viktor miniszterelnök tájékozódik az árvízi helyzetről Szentendrén 2013. június 9-én, Orbán tour
Vágólapra másolva!
Plebejusként tiszteleg, bekukkant a jövőbe, az ország újraiparosításánál bábáskodik - Orbán Viktor az elmúlt hetekben, az árvízi védekezés után hosszú utazásba kezdett. Járja az országot, gyártósort, szökőkutat avat, saját kormányát méltatja, a régieket szidja. A Miniszterelnökség szerint ez nem kampány, Orbán egyszerűen szeret együtt örülni a közös sikereknek.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök hétfőn Tarlós István főpolgármesterrel és egy szimfonikus zenekar kíséretében átadta a Margitsziget 400 millióból felújított zenélő szökőkútját. Ünnepi beszédében Orbán elégedett volt magával és a kormányával, elővette az árvíztémát, megdicsérte a magyarokat, valamint ezt az alkalmat sem hagyta ki, hogy beszóljon a korábbi kormányoknak és budapesti vezetésnek.

Az eseményen sok ismert dalt játszott a szimfonikus zenekar és a szökőkút is. A legfülbemászóbban az Indiana Jones betétdala, Darth Vader indulója, Andrea Bocellitől a Time To Say Goodbye és Whitney Houstontól a Give Me One Moment in Time szólt. A miniszterelnök néha mélabúsan, néha kedélyesen hallgatta a dalokat össze-összekuncogva Tarlóssal, majd a show végén sietve távozott, hogy találkozzon Anders Fogh Rasmussennel, a NATO főtitkárával.

Az alkotmánymódosítással és diáktüntetésekkel tarkított tavasz után egyre inkább fordulnak rá a politikusok a jövő tavaszi választások kampányára. Bajnai Gordon, valamint Mesterházy Attila országjárása mellett a miniszterelnök is látványos haknikörútba kezdett, amelynek már sokadik állomása volt a szökőkútavatás.

Műszaki és arisztokrata etap

A múlt heti EU-csúcs miatt elmaradtak a nyilvános programok, de egy héttel korábban Orbán Viktor a felújított fertődi Esterházy-kastélyt adta át. A miniszterelnök a Fertődre kihelyezett kormányülést és a kastélyátadást egy plebejus kabinet tisztelgésének nevezte a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt.

A kastélyavató előtti napon Orbán Viktor Tamásiba utazott, hogy egy kézilabdacsarnokot adjon át a helyieknek. A miniszterelnök itt elsősorban a kormány sporttámogatási politikájának sikerét méltatta. Szerinte a társasági adókedvezmény (tao) révén az öt látványcsapatsportág éves szinten több tízmilliárd forintos kiegészítő támogatáshoz jutott.

A sportos program előtt egy erős műszaki etapot zárt a miniszterelnök. Június 13-án átadta az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN magyarországi kutatóközpontját. A Wigner Adatközpont névre keresztelt intézmény megnyitóján Orbán arról beszélt, hogy a tudományos élet jelene és jövője is kezd egyre biztatóbb formát ölteni Magyarországon, mert a 2010 után újjászervezett oktatási rendszer képes lesz olyan tudós fiatalok kinevelésére, akik helyt tudnak állni a legmagasabb színvonalú nemzetközi kutatásokban is.

A KFKI-s rendezvény előtt Győrben Audi gyárat avatott, és beszédet mondott a Műszaki Értelmiség Napja nevű rendezvényen, ahol azt mondta, hogy Magyarország újraiparosításához a műszaki szaktudás erőforrása szükséges.

Wesselényi Viktor

A csavarkulcsos, kémcsöves programokat megelőző két hétben Orbán Viktor kétszer is megjárta a Duna teljes magyarországi szakaszát oda-vissza. Mint ahogyan az a térképünkön is jól látszik, a veszélyeztetett települések között volt olyan, ahová többször is ellátogatott.

Megnézte a védekezési munkálatokat, Győrben egy laktanyában aludt, Szentendrénél motorcsónakozott, de láttuk, amint bicskával eszi a kolbászt, vagy azt is, amint távcsővel kémleli a dunai panorámát. Orbán Viktor a kezdeti bizonytalankodás után egyre jobban beletanult, hogyan szerepeljen katasztrófahelyzetben. A hivataloskodó, helikopteren röpködő kormányfőt az évek során felváltotta a munkásokkal szóba elegyedő miniszterelnök, majd az egész árvízi védekezést szinte egyedül kézben tartó főnök következett.

A Miniszterelnökség szerint ezek a rendezvények nem a kampány részei. A kampány kezdetét firtató kérdésünkre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke annyit válaszolt, hogy a miniszterelnök - amikor csak teheti -, részt vesz az őt meghívó helyi közösségek avató ünnepségein, hogy együtt örüljön az emberekkel a Magyarországon megvalósuló fejlesztéseknek, a közösen elért eredményeknek.

Mindig korán kezdték

A korábbi választási kampányok is jellemzően a választást megelőző év nyarán kezdődtek. Már ha volt tétje a választásnak, 2010-ben ugyanis nem nagyon volt klasszikus értelemben vett választási kampány, mert az ország éppen egy európai parlamenti választás után volt, és már akkor mindenki biztosra vette a Fidesz győzelmét, ráadásul a regnáló miniszterelnök, Bajnai Gordon már a megválasztásakor kijelentette, hogy csak egy évre vállalja a kormányzást, és nem indul a választásokon.

A 2006-os választásokat megelőzően viszont 2005-ben már a kormány is nyíltan kampányüzemmódban működött. A kormány 100 lépés programja mellett, a két nagy politikai szervezet vezetője 2005 nyarán összecsapott egy élő tévévitában. A főleg gazdasági kérdésekről szóló vitát döntetlenre hozták a felek, de Gyurcsány kicsit jobban járt, mert megmutathatta magát az országnak. Orbán Viktor addig lassan konzultálgatott a különböző társadalmi csoportokkal.

A 2002-es választások előtti nyáron is javában elkezdődött már a kampány. Míg a szocialisták már választottak Németh Miklós, Kovács László és Medgyessy Péter közül, és az SZDSZ-szel együtt intenzíven kampányoltak addig az akkori Orbán-kormány csendes üzemmódban dolgozott. A választási vereség egyik okaként is azt jelölték meg a korabeli elemzések, hogy a kormány és a Fidesz az ellenzékhez képest későn és gyengén kezdett kampányolni. Most ugyanezt a hibát biztosan nem fogják elkövetni.

Kiélezett kampány valószínűleg jövőre sem lesz, a Fidesznek egyelőre legalábbis nem nagyon kell aggódnia a közvélemény-kutatások szerint. A Tárki legutóbbi felmérése alapján a Fidesz-KDNP tábora 26 százalék a teljes népesség körében, míg a legnagyobb ellenzéki párté, az MSZP-é csak 13 százalék. Ha ehhez hozzáadnánk a Demokratikus Koalíciót (1 százalék) és az Együtt 2014-et (4 százalék), a kormánypártok előnye akkor is 8 százalékpont lenne a szavazásra jogosultak körében.