Félmilliárdért épít elleniskolát a kormány

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény tanévnyitó ünnepsége 2012. szeptember 3-án
Vágólapra másolva!
Közel félmilliárd forintot költ egy állami iskolára a kormány Hajdúsámsonban, mert az egyetlen iskolát a Hit Gyülekezete vette át. Néhány tucat gyereknek kell a világnézetileg semleges oktatás, de szeptemberben még nem nyílik meg az új iskola.
Vágólapra másolva!

475 millió forintot fordít a kormány arra, hogy a tizenháromezres alföldi kisvárosban, Hajdúsámsonban fejlesszék az állami közoktatást – derült ki a július 11-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá. Az már önmagában is elég szokatlan, hogy a kormány közvetlenül támogat közel félmilliárd forintért egy települési általános iskolát, az viszont még érdekesebbé teszi az esetet, hogy arról a városról van szó, amelyik 2012-ben úgy döntött, átadja iskolájának fenntartói jogait a Hit Gyülekezetének.

„A támogatásról a közoktatási szakma döntött” – mondta erről az Origónak Hajdúsámson polgármestere, Hamza Gábor, aki örül annak, hogy azoknak is lesz hova járnia, akik nem igényelték az egyházi oktatást. A közel félmilliárd forintból a településen már jelenleg is álló iskolaépületeket fogják felújítani és bővíteni. Az egyik épület Hajdúsámson Debrecenhez közeli sámsonkerti városrészében van, ahol azt tervezik, hogy a jelenleg Debrecenbe ingázó gyerekeknek csinálnak iskolát. A másik a település központibb részén van, a Jókai utcában, ahová azok a gyerekek járhatnak majd a tervek szerint, akiknek szülei nem akarták egyházi iskolába járatni a gyerekeiket.

Az első tanítási nap Hajdúsámsonban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„1075 diákból végül 88-an döntöttek úgy, hogy nem szeretnék, ha gyerekük az egyházi fenntartású iskolába járna, a 140 alkalmazott közül pedig csupán 15-en folytatják máshol” - mondta az Origónak Németh Tibor, a Hit Gyülekezete jogtanácsosa, aki szerint ez nagyon jó arány ahhoz képest, hogy a politika jócskán kivette a részét abból, hogy elijesszék a szülőket a Hit Gyülekezetétől, de a közigazgatás is akadályozta a fenntartói jog átadásának a folyamatát. Az új iskoláról szólva a jogtanácsos azt mondta, hogy már korábban is volt arról szó az állammal folytatott tárgyalások során, hogy az állam csinálna egy iskolát azoknak, akik világnézetileg semleges oktatást szeretnének. Az állam ezzel a feltétellel járult hozzá az intézmény fenntartói jogának az egyház részére történő átadásához. A Hit Gyülekezete ezért át fogja adni az eredetileg a Rákóczihoz tartozó Jókai utcai épületet a Klberseberg Központnak.

„Üdvözlendő, hogy a kormány ennyi pénzzel támogatja a településen az új állami közoktatási intézményt, és azt szeretnénk, ha ezt más településen is hasonló lendülettel tenné majd” - mondta Németh, aki ezzel együtt nem tart attól, hogy a régi iskolaépületek felújításával még többen döntetnének úgy, hogy nem a Rákócziban folytatják. A jogtanácsos szerint az egyház oktatási intézményei által eddig elért országos eredmények bizakodásra adnak okot, és az egyházi fenntartással a hajdúsámsoni iskola tovább fog fejlődni. Németh azt is elmondta, hogy jelenleg a Jókai utcai épület 3 tantermes, és a fejlesztések után is csak 12 tantermessé bővítenék, ami legfeljebb 200-250 gyereket érinthetne.

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény tanévnyitó ünnepsége 2012. szeptember 3-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az a 88 gyerek, akinek a kormány most nyit új iskolát, ideiglenesen a debreceni Csapókerti Általános Iskolába iratkozott be, a fejlesztéseket pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó intézi.

Az Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a támogatás okáról azt írta, hogy azért újítanak fel két iskolaépületet, mert azt szeretnék, ha a településen és a környéken élő összes gyerek a legjobb minőségű okatatást kapná. "A kormány elkötelezett abban, hogy az állami fenntartású intézményhálózatban csak a legszükségesebb esetben kelljen utaztatni a gyereket." - írták.

Nem ment zökkenők nélkül

2012. tavaszán egy bekiabálásoktól sem mentes képviselőtestületi ülésen, minősített többséggel szavazták meg azt, hogy öt évre a Hit Gyülekezete üzemeltesse az iskolát. Szülők egy csoportja, valamint a helyi Fidesz is hangosan kritizálta az iskola egyházi átadását. Az Origónak korábban egy hajdúsámsoni szülő azt mondta: "Féltem a gyereket is meg magamat is. Ki tudja, mit fognak neki tanítani a Hit Gyülekezet iskolájában? És én hogyan fogok válaszolni a kérdéseire?". A kifogásokra Horváth András, a Hit Gyülekezetének oktatási főigazgatója akkor úgy reagált: "Nem lesz hittérítés az iskolában, és nem lesz semmilyen vallási előírás sem diáknak, sem tanárnak, szabad iskolát szeretnénk."

Az egyház nem tudta rögtön, néhány hónap alatt átvenni az iskolát, mert az egyházi fenntartást ellenzők minden lehetséges fórumon megpróbálták megakadályozni az átadás-átvételt - mesélte Németh Tibor. Július 1-jén végül több mint egy éves jogi huza-vona ért véget azzal, hogy az immár egyházi fenntartású II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola megkapta a jogerős működési engedélyt. „Az egyház teszi a dolgát, és szeptember 1-jén folytatódik a tanítás” - mondta Németh.

Az új köznevelési törvény szerint 2013. január elsejétől az ország összes általános és középiskolája állami fenntartásba került, de az önkormányzatok dönthettek úgy is, hogy valamelyik államilag elismert egyháznak adját át a fenntartás jogát. Az Origónak korábban nyilatkozó egyházi és önkormányzati vezetők szerint nem az egyházak jelentkeztek az iskolákért, hanem a települések vezetői keresték fel őket, és nem vallásos meggyőződésből, hanem azért, hogy így ússzák meg az iskolájuk állami átvételét.