Sírva bírálta az expedícióvezetőt Erőss Zsolt anyja

Vágólapra másolva!
A szerencsétlenül járt hegymászó anyja szerint Kollár Lajos bajtársiatlan volt. Nem folytatódik a magyarok a világ nyolcezresein nevű expedíciósorozat.
Vágólapra másolva!

Bajtársiatlansággal vádolta meg Kollár Lajos expedícióvezetőt a Kancsendzöngán meghalt Erőss Zsolt hegymászó anyja. Az expedícióról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Erőss anyja sírva bírálta Kollárt.

Azt kritizálta például, hogy a két elhunyt hegymászó tetteit nem úgy kommunikálták, hogy egyszerre értek fel a csúcsra, hanem, hogy az egyikük előbb. Nem értette, "miért Kiss Péter a hős". Az expedíció vezetője szerinte hibát követett el, amiért nem biztatta Erőss Zsoltot a rádión keresztül, hogy szedje össze magát és jöjjön le a hegyről, ehelyett hagyta, hogy fent töltse az éjszakát.

A szemmel láthatóan nagyon feldúlt nő azt is mondta Kollárnak, hogy "mi nem láttunk semmit, azt állítasz, amit akarsz". Az édesanya szerint az igazság csak akkor derülne ki, ha a rádióbeszélgetéseket visszahallgatnák.

A fia és hegymászótársa halálát Jézus kálváriájához hasonlította. Azt mondta, nagy örömmel indultak felfelé, lefelé mégsem kaptak segítséget. Különösen azt kritizálta, amit Kollár a rádióba Erőssnek mondott. Az expedícióvezető maga nyilatkozott erről a mozzanatról korábban: amikor Erőss a rádióba arról beszélt neki, hogy milyen rosszul van, Kollár azt felelte neki, hogy "Zsolti, tudod, hogy ez mit jelent".

Kollár Erőss Zsolt anyjának szavaira azt felelte, hogy megérti a felindultságát, de a kérdéseire nemigen tudott érdemi választ adni.

Az expedícióvezető ezelőtt arról beszélt, hogy Erőss és szintén a hegyen meghalt társa, Kiss Péter nélkül nincs értelme folytatni a magyarok a világ nyolcezresein nevű expedíciósorozatot. Szerinte a tizennégyből fennmaradó két nyolcezres csúcs, az Annapurna és a K2 "iszonyatosan nagy kihívás", és nem lát erre alkalmas magyar hegymászót jelenleg. Kollár az Origo kérdésére, hogy végleg abba fogják-e hagyni, azt válaszolta: át kell gondolniuk, de "most mindenképpen abbamarad, és az sincs kizárva, hogy megszűnik" az egész expedíció.

Erőss és Kiss május 20-án tűntek el az egyik legveszélyesebb hegynek számító Kancsendzöngán. Előző este megmászták a hegyet, de annyira kifáradtak, hogy lefelé elfogyott az erejük és nem érték el a legközelebbi tábort. Kiss Péter holttestét pár nappal később azonosították a mentésükre indult serpák fotóin. Erőssnek nem találták nyomát.

Az expedícióról és a tragédia okairól itt olvashat bővebben.