Rogán Antal levélben kérleli Áder Jánost

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakció azt szeretné, ha a köztársasági elnök aláírná és kihirdetné a pénteken botrányos körülmények között elfogadott földtörvényt.
Vágólapra másolva!

Nyílt levelet írt a Fidesz frakciója nevében Áder János köztársasági elnöknek Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A szombaton délután nyilvánosságra hozott levélben Rogán arról ír, hogy a parlament pénteken elfogadta az új földtörvényt, amely szerintük "történelmi lépést jelent a magyar föld védelmének érdekében", hatékonyan akadályozza meg, hogy Magyarországon külföldiek földet szerezhessenek.

A törvényt pénteken botrányos körülmények között - amelyeket Rogán a levélben az országgyűléshez méltatlan esményeknek nevez - fogadták el: a szavazás előtt a Jobbik képviselői elfoglalták az elnöki pulpitust, és azt skandálták: hazaárulók. A levezető elnök hiába próbált rendet tenni, és hiába zárta ki az ülésről a jobbikos képviselőket, ők nem mozdultak, így a kormánypárti képviselők végül a folyamatos hangos tiltakozás közben fogadták el a törvényt.

Rogán ezt a levélben úgy értelmezi, hogy "a Jobbik, amely korábban maga kérte a név szerinti szavazást a földtörvényről, a házszabállyal visszaélve, botrányos viselkedéssel gátolta azt. Az ülés levezető elnöke ellen erőszakkal fellépve akadályozták meg a jobbikos képviselők, hogy név szerinti szavazással születhessen döntés a jogszabályról. A Fidesz és a KDNP frakciója nyugodt erőként viselkedett, lehetőséget adva a Jobbiknak, hogy befejezze a rendzavarást, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Ezt követően az Országgyűlés a házszabálynak megfelelően lebonyolította az ülést, és befejezte a szavazásokat".

Rogán arra kéri a levélben Ádert, hogy írja alá a pénteken "házszabálynak megfelelő keretek között elfogadott" új földtörvényt.

Pénteken a szavazás után már az MSZP is írt egy nyílt levelet Áder Jánosnak, ők arra kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, mert az szerintük visszafordíthatatlan károkat okoz a hazánk számára kiemelkedő fontosságú mezőgazdaságban, állattenyésztésben és élelmiszeriparban. "A kormány javaslata súlyosan veszélyezteti közel százezer, javarészt vidéki munkavállaló sorsát, elértékteleníti mintegy kétmillió magyar földtulajdonos vagyonát" - írták.