Itthon hawaiioznak, a legtöbb gyerek ilyenkor fogan

árvíz, kisoroszi,
Vágólapra másolva!
Sörből feltankoltak, a kocsit biztonságba helyezték, az áradás pedig cseppet sem aggasztja a kisorosziakat, akiket 10 napig fogságba ejtett a víz. Munkába nem kell járniuk, helyette gátépítéssel foglalkoznak, ami összehozta a falut, jó mulatságnak tartják. Pedig egyedül egy 15 méteres hajó köti össze őket a külvilággal.
Vágólapra másolva!

"Működik a rév, csak vissza is hozza magukat, mert az út víz alatt van" - figyelmeztetett egy földmunkás péntek délután a Duna-parton, Kisoroszi felé menet. A Szentendrei szigeten fekvő kicsi falut csütörtökön zárta körül a folyó, elmosva a faluba vezető egyetlen utat. Azóta a települést csak az óránként járó hajóval lehet megközelíteni, ami a Duna visegrádi oldaláról szállítja át az utasokat a szigetre.

Kattintson a további képekért! Fotó: Szabó Balázs - Origo

A hajónak sincs azonban könnyű dolga. A víz már napokkal ezelőtt elmosta a révet, most csak egy cserepes tető látszik abból, ami egykor az utasok várója volt. Idővel pedig az is el fog tűnni a víz alatt. A sodrási sebesség a duplájára nőtt, szinte küzdeni kell minden megtett méterért, a rengeteg uszadék miatt pedig törölték az esti járatokat, a rossz látási viszonyok miatt. A kapitány azonban büszke a hajójára, és kikéri magának például azt, hogy egy híradásban lecsónakozták a 15 méteres hajót.

"Egyetlen hajó jár most a Dunán, ez" - mondta Vígh Géza, a révész. A folyó érintett szakaszára ugyanis hajózási tilalmat rendeltek el. A révész szerint egy rendőr a minap fel is hívta erre a figyelmét, ő azonban csak annyit mondott erre, hogy most ez kisoroszi köldökzsinórja, és szó sincs arról, hogy leálljon. A hajó tulajdonosa a kisoroszi önkormányzat, a polgármester pedig osztja kapitánya véleményét. "Nem érdekel, hogy letiltották a hajóforgalmat, nekünk ez az egyetlen összeköttetésünk" - mondta Molnár Csaba, hozzátéve, hogy hajó nélkül még a kenyeret is helikopterrel kéne hozatni.

Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere Fotó: Szabó Balázs - Origo

Így azonban minden hajnalban a Dunán keresztül érkezik a friss kenyér és tej Kisorosziba. Vígh örül, hogy most csak ezeket kell behoznia, a 2010-es árvíznél ugyanis a boltok nem tankoltak fel annyira készletekből, mint most, így mindig étellel kellett telerakodnia az utasteret. Péntek délután szinte teljesen üres volt a hajó, csak két helyi utazott vele vissza a szigetre. Egyikük a jövő héten már nem fogja használni a kompot, akkora már ugyanis a víz nagy valószínűséggel a 11-es utat is beborítja, az ideiglenes kikötővel együtt. A kapitány szerint az ellátmányt úgy is be tudják majd hozni, csak bele kell állni a kocsival a vízbe, és gumicsizmában átpakolni az ételt a hajóra.

Tűzoltókat hívtak, a kismamákat megszámolták

A falu Duna felé eső házainál jóformán a kert szélén, néhol a kertben csordogál a víz, a helyieken azonban alig látszik, hogy súlyos az árvíz. A révtől alig pár háznyira lévő cukrászdában mindenki vidáman üli körbe az asztalokat. "Sör lesz elég?" - kérdezi egy férfi a cukrászt, aki megnyugtatja, hogy lesz, még búzasörből is van vagy három hordó, a réven keresztül pedig hozathatnak még.

A helyiek nem aggódnak a víz miatt (Kattintson a további képekért!) Fotó: Szabó Balázs - Origo

"Én élvezem" - mondta az elzártságra a cukrász. Ő nem kisoroszi, de amíg az árvíz tart, a boltjába költözött. A helyiek pedig örülnek neki, volt, aki rögtön meghívta egy esti italozásra. A vendégek közül a legtöbben egész nap a falu déli határában voltak gátat építeni, volt, aki három, mások hét órán keresztül.

"930 centiig áll a gát, 895 centi vízre számítunk" - mondta Molnár Csaba polgármester. Szerinte a falu különleges elhelyezkedése miatt nem a Duna felől, hanem délről kell védeni a falut, az a terület ugyanis alacsonyabban fekszik, a két Duna-ágról beömlik oda a víz, és "alulról támadja a falut". A polgármester szerint legutóbb 2002-ben tudott betörni a víz a faluba, azóta azonban megerősítették a gátakat, a falusiak pedig homokzsákokat is leraktak, így reméli, hogy nem kerül víz alá a falu.

"Az elszigetelődés nagyobb probléma" - mondta a polgármester. Ez a korábbiakban 2-3 napon keresztül szokott tartani, idén azonban arra számítanak, hogy tíz napig lesz járhatatlan az út. Ez hosszú idő, fel kellett készülniük pár vészhelyzetre. Orvos és tűzoltócsapat érkezett például a faluba, számba vették a krónikus betegeket, sőt a szülésre váró nőket is.

Egy esteleges vészhelyzet kezelésén kívül azonban a polgármester szerint nem okoz nagy fennakadásokat a falunak az elzártság, a komppal bárki ki tud menni, sokan az áradás előtt odaállították az autóikat, így el tudnak járni dolgozni. Legalábbis addig, amíg a 11-es utat el nem önti a víz. A cukrászdákban ülők közül volt, aki azért nem ment dolgozni, mert úgy gondolta, hogy a főutat is elárasztja a Duna, így fizetés nélküli szabadságra ment, a kieső bér azonban hiányozni fog neki.

Kattintson a további képekért! Fotó: Szabó Balázs - Origo

A legtöbb gyerek ilyenkor fogan

Molnár szerint 960-an élnek a faluban, 300 azt mondta köszöni szépen, és az árvíz idejére elment a faluból. Viszont azok közül, akik maradtak, 150-en folyamatosan segítettek a gátak felhúzásában. "A századik zsáknál már elfáradtam" - mondta egy férfi, de megjegyezte, hogy jó volt a társaság. "Jó buli, olyan, mint egy csapatépítő-tréning" - mondta egy másik. Ha valaki veszélyben lenne, akkor biztos nem így beszélne róla, de itt most nincs veszély. Az ő kertjében is áll a víz, soha sem volt magasabban, mégsem izgul miatta. Többek szerint mindenki tisztában volt vele, hogy egy szigetre költözik.

"Viccnek kell felfogni"- mondta egy nő, aki a helyi közértben dolgozik. Ők az egyetlen család Kisorosziban, akik ideiglenesen kiköltöztek otthonukból, mert a víz már a házuk alját nyaldossa, és az áramot is ki kellett kapcsolni. Most egy egyházi lakásban húzták meg magukat. "Én azt mondtam a gyerekeknek, hogy két hét nyaralás" - mondta, csak a kutyát járnak haza etetni. A faluban lévő fiatalok is örültek, hogy iskola helyett mehettek a gátra is dolgozni, bár két fiatal lány azt mondta, az nem jó, hogy a barátaik sem jöttek be hozzájuk a szigetre.

Kattintson a további képekért! Fotó: Szabó Balázs - Origo

"Itthon hawaiioznak, a legtöbb gyerek ilyenkor fogan" - mesélte egy másik falusi, hogyan éli meg a falu az elzártságot. Még a falu legszélén álló házban sem aggódnak az árvíz miatt, pedig azt a környéket 2002-ben ellepte a víz. "Jól megépítettük a gátat, tiszta vízhólyag lett a kezem" - mondta az ott lakó nő, akit a később várható talajvíz sokkal jobban aggaszt. A falusiak szerinte most jól érzik magukat, este mindenki kirajzik az utcára, elbicikliznek a lezárt útig, megnézik hol áll éppen a víz.