Ilyet még nem láttál, kisfiam

áradás, árvíz, duna, védekezés, dull szabi riportja,
Vágólapra másolva!
Homokot pakol a helyi lakó, a fiatal lány, az árvízvédelmis, a Hit Gyülekezete-hívő és a nokiás is - a Duna partján tényleg mindenki komolyan veszi, hogy rekordárvíz jön a héten. Pániknak nincs nyoma, többen még viccelődtek is azon, hogy a kormány milyen SMS-ben tájékoztatja majd a lakosságot a helyzetről. Azt azonban senki nem tagadta, hogy fél attól, hogy most tényleg elöntheti a házát a víz. Az Origo Duna-túrája Szlovákiától Budapestig.
Vágólapra másolva!

"Néhány nap múlva jön a horror, ez félelmetesebb árvíz lesz, mint 2002-ben" - túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Duna partján a szlovák határtól Budapestig ezt gondolják a legtöbben. Ezt a mondatot egy dunaszentpáli férfi fogalmazta meg, miközben szinte játszva dobálta a helyére a homokzsákokat, és - mint mondta - lélekben már beletörődött, hogy ezen a héten jó, ha néhány órát tud majd aludni.

Vízállás Dunakilitiben. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo



Az Ausztriából érkező hírek és meghökkentő képek alapján a Duna mentén mindenki felkészült arra Magyarországon, hogy ez az áradás más lesz, mint a többi, és az emlékezetes, tizenegy évvel ezelőttinél is nagyobb. A szlovák határtól Budapestig követtük, hogyan készülnek a rekordáradásra a magyarok.

Itt minden víz lesz két nap múlva

"Két nap, és itt minden víz lesz" - mutatott körbe az egyik gátőr a határnál fekvő szlovákiai Dunacsúnban (Cunovo), ahol pedig már kedd délelőtt is úgy nézett ki a Duna, mint egy nagy tó. A folyóból itt-ott kilógó fák jól mutatták, hogy a Duna már most jócskán kilépett a medréből, pedig a gátőr szerint még csak a kezdetén vagyunk az áradásnak. "Holnap már nem tudnánk ezen a helyen beszélgetni" - mutatott a lábunkra a hídon, pedig a folyó alattunk négy-öt méterrel zubogott.

Dunacsúnban úgy nézett ki a Duna, mint egy nagy tó. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo



A helyzet rendkívüliségét jól jelzi, hogy úgy számolnak, hogy a 2002-es csúcsot, a 11,2 méteres vízállást bő egy méterrel haladjuk majd meg: 12,8 méteres új rekordra számítanak. Dunacsúnnál amúgy már kedden minden zsilipet megnyitottak azért, hogy a víz minél előbb megérkezzen Magyarországra. A gátőr szerint ugyanakkor még így is "óriás problémát" fog okozni a magyarokra zúduló víz.

Magyarországra visszatérve a Szigetközben érezni is lehetett, hogy a lakók és az árvízvédelmi felelősök tisztában vannak ezzel az "óriás problémával". A Duna és a Mosoni-Duna között fekvő Dunakilitiben például nyolc kék ruhás árvízvédelmi szakember tanakodott az út szélén, amikor odaértünk. Hogy miről beszéltek, nem tudtuk meg, mert az árvízvédelmisek arra a kérdésre sem válaszolhattak, hogy melyik napra várják a tetőzést vagy hogy hol a legkritikusabb a helyzet. "Mi le vagyunk tiltva, a Belügyminisztérium majd megmondja" - magyarázta a többiek által főnöknek nevezett férfi, aki hozzátette, hogy nem kelthetnek pánikot.

Mikor jön az SMS a kormánytól?

Pániknak tényleg nyoma sincs a szigetközi településeken, bár azt senki nem tagadta, hogy fél a Dunától, mert senki nem tudja, mekkora árra számítson. A Győrtől nem messze lévő Dunaszentpálon, ahol a katasztrófavédelem szerint az egyik legkritikusabb a helyzet, már hétfő óta a fél falu pakolja a homokzsákokat. Most az otthonkás nyugdíjasok sem a délutáni mexikói sorozatot nézik, és a tizenéves lányok sem a szőke hercegről álmodoznak, mindannyian csizmát húztak, és kimentek a partra segíteni. A gyerekek is átérezhetik a közelgő bajt, a játszóteret már kedd délelőtt elborította a Duna.

Dunaszentpálon az egyik legkritikusabb a helyzet. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo



A parton a férfiak éppen azon viccelődtek, hogy vajon a kormány a márciusi hóhelyzethez hasonlóan tájékoztatja-e majd az embereket. "Mikor jön az SMS, hogy ne hagyjuk el a ladikunkat?" - kérdezte mosolyogva egy férfi, alaposan megnevettetve a több ezredik homokzsákot is megmarkoló társait. A férfi, akinek már nem ez az első árvize, ezután drámaian komolyra váltott: "pénteken egy méterrel magasabban tetőzik ez a tetű folyó, mint 2002-ben. Pedig akkor is csak néhány centin múlott, hogy megúsztuk". Ekkor megérkezett az újabb adag homokzsákot hurcoló traktor, és a helyiek olyan gyorsan kettős oszlopba rendeződtek, mintha hetekig gyakorolták volna. Azonnal befejezték a nyilatkozatokat, és folytatódott a munka.

Győrben gyűlnek a katasztrófaturisták

Ahogy haladtunk a Duna vonalán lefelé, a folyó egyre szélesebb lett, és egyre több nézelődőt vonzott. Győrben már most kaszálni lehetne a katasztrófaturistákon: a parton csoportokba verődött fiúk, fagyizva andalgó párok és gyereküket a vízhez cipelő anyukák is az egyre emelkedő vizet fényképezték, és nem mindennapi tapasztalatukról telefonon tájékoztatták is ismerőseiket. "Ilyet még nem láttál, kisfiam" - szólt egy anyuka a kislányához, akinek tátva maradt a szája attól, hogy az alsó rakparton lévő KRESZ- és hirdetőtábláknak csak a teteje látszik.

További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo



A győri Kossuth-hidat már lezárták, a hír mellett iskolás fiúk és árvízvédelmisek pakolták a zsákokat egy két és fél méter magas kőkerítés tetejére. "Addig felmegy a Duna?" - kérdeztem naivan a kerítés tetején rendezkedő fiútól, amire egy gúnyos mosoly meg is adta a választ. "2002-ben átvitte, most pedig nagyobb jön" - válaszolta.

Ha kell, akkor Bajáig megépítjük

Komáromban hirtelen egy homokzsákokkal teli vonatot vettünk észre. A parton a sínek mellett nagyjából ötvenen töltötték a zsákokat, és pakolták a vonatra, hogy Almásfüzitőre és Szőnyre vigyék, ahol nagyobb szükség van rá. Itt a helyiek mellett kék és piros ruhások ragadtak lapátot. A kékek a Nokiától jöttek, a pirosak pedig a Hit Gyülekezetétől. Az egyik pirostól megtudtuk, hogy a Hit Gyülekezete "mindig segít, ahol baj van", ő például a 2010-es edelényi árvíznél is homokzsákokat pakolt, pedig előtte azt se tudta, hogy létezik a Bódva.

További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo



Budapest felé közeledve egyre több a fehér folt a Duna partján. Homokzsákokat pakolnak folyamatosan az út szélén, a kertekben, a vasúti töltéseken. A közvetlenül a folyó mellett lévő 11-es úton több helyen már csak fél pályán lehet autózni, a másik felét ellepi a homok. Esztergom felé félúton a töltésnél megkérdeztünk egy férfit, mekkora gátat építenek a homokzsákból. "Amekkorát csak tudunk." "És milyen hosszan építik?" - kérdeztük, mire gondolkodás nélkül rávágta: "ha kell, akkor Bajáig megépítjük, csak ne öntsön ki a víz".