A gyűrűsférgek is menekülnek az ár elől

árvízi védekezés fővárosi csatornázási művek árvízi kapu árvíz
Vágólapra másolva!
Újpesten a Szilas-patak torkolatánál a víz elől tekergő giliszták jelzik: emelkedik a Duna szintje. A Római-parton már pakolnak a büfések, Újpesten menekíti felszerelését a gumis, a csatornázási művek pedig zárja az árvízkapukat és a Dunába folyó csatornák zsilipjeit. Az előrejelzések rekordárvizet jósolnak, de Szentendrén nem aggódnak a vendéglősök.
Vágólapra másolva!

Szemmel láthatóan emelkedik a Duna. Újpest határában, a Szilas-patak torkolatánál, a vízművek védőterülete szélén lévő ligeterdőben a patak melletti ösvényen lassan csordogál a víz a szélben susogó nyárfák alatt. Minden lusta hullám után centiméterről centiméterre, fűszáltól fűszálig araszol előre. Közelről nézve megcsillan a nap fénye a felületi feszültségtől domború szélén - mint amikor a túltöltött pohárból még éppen nem buggyan ki a víz.

"Talán ki kellene menteni őket" - mondja egy borostás, hátizsákos férfi a víz és a szárazföld folyamatosan változó határvonalára mutatva: hangyák szaladgálnak megzavarodva, zsírosan vastag giliszták tekeregnek a víz elől menekülve, odébb egy gyík szalad a még épphogy a víz fölé érő fűszálakon. A férfi egy nagy adag gilisztát már össze is gyűjtött, de nem jótékonyságból: pecázni fog velük.

Most sok gilisztát lehet gyűjteni a víz mellett. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szegény gyűrűsférgeknek nincs sok idejük: reggel óta legalább 13 centimétert emelkedett a folyó vízszintje, a következő néhány napban pedig még három méterrel magasabb, 860 centiméter körüli vízszint várható. A kormányszóvivő szerint 50 éves rekord dőlhet meg.

Vagyis a gilisztáknak igyekezniük kell, hogy biztos helyre kússzanak, ha nem akarnak haleledellé válni, de túl lassúak: hamarosan valószínűleg méretes márnák lakmároznak a tetemekből. A borostás férfi szerint - aki gyakran pecázik ezen a részen -, árvízkor mindig feljönnek a halak a patakba, fogott már itt jó 50 centis márnát (a kezével mutatja mekkorát).

A Duna túloldalán, a Római-parton döngölőgép zakatolása, dömperek zúgása és árvízvédelmi munkások kiáltozása nyomja el a vízparti idillt. A Vadkacsa társas üdülő alatt éppen agyagból építenek ideiglenes gátat. Hátrébb gumibotos őrük mellett homokzsákokat tölt néhány, az árvízi védekezési munkákba bevont fogvatartott.

Pakolnak a büfések a Rómain. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Vadkacsa társas üdülő egyik garázsánál álló tetovált középkorú férfi egykedvűen figyeli a munkálatokat. Ő nem aggódik, az épület feltöltött részen áll, a kilencméteres árvíz sem okozna problémát. "Pánikra semmi ok, sok újdonság nincs ebben" - kommentálja a vízszint emelkedését. "Aki régebb óta itt lakik, nagyon jól tudja, mire számíthat, megszokta már a helyzetet" - mondta, jelezve, hogy nem örül az ide tervezett mobilgátnak, ami szerinte csak arra jó, hogy valakik jó sok bevételre tegyenek szert az állami forrásokból.

A közeli büfések egykedvűen pakolnak. "Hamarosan jön a teherautó, az viszi a cuccot a garázsba, Diósdra - mondja a Kék Hal büfé tulajdonosa, amint éppen megpróbálja leláncolni a parti fák tövében kialakított kis teraszt. "Hátha nem viszi el a víz." Nekik ez az első alkalom, hogy meg kell küzdeniük az árral, de a szomszédos büfés lemondóan mutatja a faház oldalára rajzolt jelzést: jó 150 centiméteres magasságban egy vonal és egy dátum jelzi, hol állt a víz 2010-ben. Ő nem viszi olyan messzire a dolgait, egy ismerősének a közelben van egy tetőterasza, oda fognak felpakolni. "Ilyenkor legalább érezhető, hogy van összefogás" - mondja.

Zárul a zsilip. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Pakolnak az Újpesti-öböl és a Váci út között lévő gumisnál is. Már tele a teherautó emelőkkel és szerszámokkal. A gumik maradnak - azokat nincs hova vinni -, a csápos emelőt pedig majd felemelik - mondják. Ők is rutinos pakolók már, 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is ez volt. Egy-másfél millió forintos kárra számítanak, "plusz a forgalomkiesés" - mondja az egyik gumiportól foltos kezeslábast viselő szerelő. Lejjebb, a Mahart telepről kilépő biztonsági őr colstokkal méri, mennyit emelkedett a víz. "Kétóránként meg kell mérnünk, és naplóznunk. Reggel óta 13 centivel jött feljebb" - mondja. "Már felfele állnak a hidak" - int a kikötőpontonok felé, ahová a szárnyashajók vannak kikötve, nehogy a szárnyukat megrongálja az uszadék.

A Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói itt is lázas munkában vannak: az Újpesti-öbölnél nehézbúvár merül a csatornába, hogy megtisztítsa a Duna vizének betörését megakadályozó zsilip helyét, egy sarokkal odébb pedig, a Komp utcában az árvízkapukat zárják: itt is zakatol a döngölőgép a fagerendák közé töltött agyagon.

Szentendrén nincs aggodalom. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Készülődnek a vízi rendőrök is. Minden működőképes hajót szolgálatba állítanak, korlátozzák a szabadnapokat, éjszakai szolgálatot indítanak - mondta az [origo]-nak Barnácz István ezredes, a Dunai Vízirendészet vezetője. Ha leállítják a hajóforgalmat, akkor fokozottan ellenőrzik majd ennek betartását. A kapitányságvezető szerint százas nagyságrendben rekednek majd teher- és szállóhajók a Duna magyarországi szakaszán.

Szentendrén a Duna korzó vendéglősei inkább csak a forgalomért aggódnak, mint az árvíz miatt. Kevés a vendég, pedig a dunai kilátást egy jó 3-400 méteres szakaszon már jó pár hónapja nem takarja el a kőgát megszokott képe. Mobilgát készült, a környéke azonban még mindig rendezetlen, poros építési terület. Bár maga a gát már hónapok óta kész, a területrendezés csúszik. Most itt is nagy a nyüzsgés: készítik elő a betonoszlopokat a mobilgát elemeinek a befogadására, a legutóbbi próba alkalmával 4,5 óra alatt felhúzták a gátat.

A vendéglősök azért örülnek a kilátásnak. "Laci bácsi is sokkal nyugodtabb, hogy látja a vizet" - viccelődik a Corner étterem tulajdonosa a főpincérrel. "A Duna elviszi a gondot, a bajt."