Vágólapra másolva!
Gyenesei István korábbi önkormányzati miniszter egy megyei közgyűlési képviselő lemondásáról nyújtott be hamis nyilatkozatot 2011-ben.
Vágólapra másolva!

A Kaposvári Törvényszék 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét, korábbi önkormányzati minisztert. A jogerős ítélet szerint Gyenesei magánokirat-hamisítást követett el 2011-ben. Ezzel a bíróság helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Kaposvári Járásbíróság határozatát.

A Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét azért marasztalta el a bíróság, mert 2011 őszén egy hamis nyilatkozatot adott be egyik képviselőtársának lemondásáról. A Somogyért Egyesület korábbi tagja, Ormai István nagyatádi polgármester ugyanis az egyesület színeiben nyert megyei közgyűlési mandátumot 2010-ben, de 2011-ben kilépett az egyesületből. Ezután az egyesület elnökeként Gyenesei az érintett politikus tudta nélkül adta be Ormai István lemondó nyilatkozatát a választási bizottsághoz.

A másodfokú tárgyaláson Gyenesei István nem jelent meg. Védője, Bárándy Péter korábbi igazságügy-miniszter a járásbíróság ítéletét megalapozatlannak tartva ezúttal is felmentést, illetve hatályon kívül helyezést kért. A másodfokon eljáró törvényszéki tanács álláspontja szerint azonban az elsőfokú bíróság döntése megalapozott volt.