Mégis kaphatnak működési támogatást a pártok a választás évében

Vágólapra másolva!
A kormánypárti többség egy MSZP-s javaslatra bólintott rá. Eredetileg úgy lett volna, hogy a pártok csak a kampányra kapnak pénzt, működésre abban évben nem.
Vágólapra másolva!

A parlament kormánypárti többsége elfogadta azt az MSZP-s módosító javaslatot, amely megengedné, hogy mégis kapjanak működési támogatást a pártok a választási években, azaz jövőre is.

Az Országgyűlés hétfőn határozott az új kampányfinanszírozási szabályokról szóló javaslat módosító indítványairól. Ezek között fogadták el a szocialista Molnár Zsolt és Tóbiás József javaslatát, amelyre csak a Jobbik szavazott nemmel.

Az ellenzéki politikusok indoklása szerint az állam hagyományosan azért nem várja el a pártoktól, hogy önfenntartók legyenek, nehogy átláthatatlan támogatási rendszer alakuljon ki. A kormánypártok két hete jelentették be, hogy a választás évében a pártok működésének állami támogatását nem folyósítják majd, csak a kampánykiadásokat finanszírozza és az egyéni képviselőjelölteket támogatja a költségvetés.

A kampányfinanszírozás átalakítására vonatkozó fideszes javaslatról itt olvashat bővebben. Itt pedig arról, hogy az új szabályozás milyen hatással lehet a pártok kampányköltségvetésére.