Medián: Mesterházy népszerűbb Bajnainál

Vágólapra másolva!
Bár Mesterházy Attila egy árnyalattal népszerűbb, többen gondolják jobb miniszterelnök-jelöltnek Bajnai Gordont. A biztos szavazók majdnem a fele a Fideszre szavazna.
Vágólapra másolva!

Két és fél éves hullámvölgy után ismét eléri az 50 százalékot a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya, miközben a pártpreferenciával nem rendelkezőké másfél éve nem látott szintre, 33 százalékra csökkent, derült ki a Medián csütörtökön közzétett kutatásából.

Továbbra is a Fidesz rendelkezik a legnagyobb szavazói bázissal, a kormánypártot jelenleg a teljes szavazókorú népesség 29 százaléka támogatja. A választások közeledtével nő a választani tudó biztos szavazók jelentősége: májusban az összes választó 41 százalékát kitevő csoportban a Fidesz támogatottsága 45 százalék, míg a Jobbikon kívüli ellenzéki erők együttes támogatottsága 40 százalék – közölte a Medián.

Ugyanakkor csupán minden harmadik válaszadó örülne annak, ha a tavaszi választások után a Fidesz kormányozhatna tovább, és ez a csoport nagyrészt egybeesik azzal a 31 százaléknyi válaszadóval, akik az Orbán-kormány eddigi munkáját jónak értékelik. Az emberek nagy többsége, 56 százalék ezzel szemben azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás lenne.

De nincs vezér

Ez a csoport azonban még a lehetséges ellenzéki vezér személyét illetően is erősen megosztott. Májusban Mesterházy Attila népszerűbb lett, mint Bajnai Gordon, ennek ellenére továbbra is valamivel többen vannak azok, akik Bajnai Gordont tartják alkalmasabbnak a vezetői szerepre. Bajnait a kormányváltásban bízól 35 százaléka tartja megfelelőbbnek az ellenzék vezetésére és 37 százalék miniszterelnöknek, míg az MSZP-elnököt alkalmasabbnak vélők aránya 30, illetve 29 százalék.