Az adóemelések miatt nem mehetnek nyaralni a képviselők

Vágólapra másolva!
A tervezettnél tovább, június 28-ig ülésezik a parlament. A hosszabbítást a kormány kérte, hogy meg tudják szavazni a hétfőn bejelentett új adóemeléseket.
Vágólapra másolva!

Június 28-áig kérte az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának meghosszabbítását a kormány - jelentette be Kövér László házelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben. Az Országgyűlés elnöke közölte, a kormány kezdeményezte, hogy a parlament sürgősséggel tárgyalja a 2013-as költségvetés, valamint az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosítását, amelyek többek között tartalmazzák a tranzakciós illeték, a bányajáradék, valamint a vállalkozások távközlési adójának megemelését és az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését. (A hétfőn bejelentett intézkedésekről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.) A kormány ezért kérte a rendkívüli ülésszak meghosszabbítását.

A képviselők 224 igen szavazattal, 68 nem és egy tartózkodás mellett hozzájárultak az előterjesztések sürgős tárgyalásához, így a javaslatok együttes általános vitáját a nap folyamán tartják meg, a részletes vita kedden lesz.

Levették a napirendről az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításának záróvitáját. A parlament hozzájárult a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvény módosításának sürgős tárgyalásáról. Ugyancsak hozzájárultak a képviselők, hogy sürgősséggel tárgyalják az LMP frakcióalakításával összefüggő, az alkotmányügyi bizottság által kezdeményezett házszabály-módosítást. Ezeknek az előterjesztéseknek az általános vitáját hétfőn folytatják le, a részletes vita kedden lesz.