Magyar földön a szíriai túszok

Vágólapra másolva!
Hazaérkeztek a Szíriában 14 hónapig fogságban lévő magyarok, akik egy olajtársaság dolgozói voltak. A TEK tárgyalásos úton szabadította ki a foglyokat, és mindenkit arról biztosított, hogy senkit nem hagynak cserben.
Vágólapra másolva!

"A legfontosabb, hogy két túsz magyar földön van" - kezdte pénteki Ferihegyen tartott sajtótájékoztatóját Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese, aki elmondta, hogy a Szíriából kiszabadított túszok gépe pár perccel hét előtt szállt le Budapesten. A túszokat nem mutatták meg, ők valószínűleg a reptér egy másik kijáratán keresztül távoztak - jelentette az Origo tudósítója.

Bodnár egyértelműen sikernek nevezte ezt a mai napot, és szerinte az akció sikeressgéének egyik fő üzenete az, hogy sem a magyar kormány, sem a Belügyminisztérium, sem a TEK egy magyart sem hagy cserben külfdön.

"Mindenkiért elmegyünk, és mindenkit megpróbálunk hazahozni" - mondta Bodnár, aki nem közölt részletes információkat arról, hogy mi történt a túszokkal az elmúlt 14 hónapban. Bodnár arról sem beszélt, hogy pontosan hogyan sikerült kiszabadítani őket a fogságból. A TEK főigazgató-helyettese csak annyit árult el, hogy a két férfit egy folyamatos tárgyalásos módszerrel sikerült kiszabadítani, és még "hosszú hónapok kellenek ahhoz, hogy minden képkocaka helyére kerüljön".

A két túszról Bodnár még annyit mondott, hogy nagyon megviselte őket az ott töltött 14 hónap, a túszok egyike például 15 kilót fogyott az elmúlt 14 hónapban és személyiségi jogi okokból próbálják távol tartani őket a nyilvánosságtól. Hosszú hetek és hónapok kellenek ahhoz, hogy a két férfi visszailleszkedjen a társadalomba - mondta.

A két férfi egy olajtársaság munkatársai voltak, és rossz időben, rossz helyen voltak - mondta Bodár, aki szerint "úgy rabolták el őket, hogy jók lesznek majd valamire".

Arra kérdsére, hogy mennyibe került még nem tudott választ adni a főigazgató-helyettes, de a TEK ilyen helyzetekben nem foglalkozik anyagi kérdésekkel.

Hétfőn délelőtt 11 órakor egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében fognak beszélni a túszdráma részleteiről.

2012. április 28-án két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek Szíriában. Április 30-án a Külügyminisztériumban válságstáb ült össze. Aznap soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Május 1-jén megérkezett a TEK kijelölt egysége a közel-keleti térségbe, majd 3-án Szíriába.