Vágólapra másolva!
Az elmúlt pár napban a Duna áradása miatt nem beszéltek a témáról, de a XIII. kerület nem adja fel a harcot a Margitszigetért. A hónap végétől a főváros közvetlen irányítása alá tartozó terület három állampolgárának népszavazást tartanak, levelet írnak Áder Jánosnak, és ha kell, nemzetközi színtérre viszik a sziget elvételét.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnöknek már írt levelet, de nem kapott választ, ezért most az államfőhöz, az alapvető jogok biztosához és ha kell, nemzetközi szervezetekhez is fordul Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere, amiatt, hogy elfogadták azt a törvénytervezetet, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá rendelte a Margitszigetet.

A kerület az elmúlt egy-másfél hétben az árvízi helyzet miatt nem beszélt a témáról, de ez nem jelenti azt a polgármester szerint, hogy annyiban hagynák az ügyet. Tóth egy pénteki sajtóbeszélgetésen ismertette részletesen a kerület álláspontját, és azt, hogy hogyan készülnek kifejezni a döntés miatti nemtetszésüket.

Tóth a Margitszigeten élő három állampolgárról is beszélt, akiknek szerinte sérül a választáshoz való joga, mert a jövőben csak listára, illetve a főpolgármesterre tudnak majd szavazni. Mivel arra nem maradt jogi lehetőségük, hogy a kerület egészére népszavazást írjanak ki, ezért csak a szigeten élő három állampolgárt fogják megkérdezni a kérdésben. Az augusztusi népszavazásnak azonban az önkormányzat jogi osztályvezetője szerint csak szimbolikus jelentősége van, ha mind a hárman úgy döntenek, hogy ők inkább a XIII. kerület igazgatása alatt maradnának, attól még a törvényt nem vonják vissza.

Fotó: Mudra László [origo]

Azt is tervezik, hogy a június 27-ei képviselő-testületi ülésen előkészítenek egy alkotmánybírósági beadványt, és azt is megvitatják majd, hogy a kerület kilépjen-e a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéből. A testület ugyanis annak ellenére nem szólalt meg az ügyben, hogy a kerület ezt kérte tőle.

Nem a Margitsziget a legnagyobb gond jelen esetben - mondta Tóth, hanem, hogy az ügy precedensértékű lehet, ami a jövőben lehetővé teszi, hogy más esetekben is így járjanak el. "Hosszú távon mi jön? A kerületek megszüntetése" - válaszolta meg a saját kérdését a polgármester.

Tóth József azt mondta, kíváncsi rá, hogy milyen bonyodalmakat okoz majd a jövőben, ha például a három margitszigeti lakos bármelyikének segélyre van szüksége. Eddig ugyanis ezt a kerületi önkormányzattól kérhették, de június 30-a után (a törvény életbelépése) minden állampolgári ügyükkel a fővároshoz kell fordulniuk.

Az eddig a XIII. kerülethez tartozó terület, a törvényt benyújtó Navracsics Tibor közigazgatási miniszter indoklása szerint, kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken. Tóth erre pénteken úgy reagált, hogy ennyi erővel ezt az elvet a Gellérthegyre is vonatkoztathatnák, ráadásul ott lényegesen több turista fordul meg, mint a Margitszigeten, amit jellemzően inkább a város lakói látogatnak.

A törvénymódosítás szerint a Margitsziget esetében a Fővárosi Önkormányzat lesz a meghatározott feladat- és hatáskörökben eljárni jogosult hatóság, továbbá a helyi önkormányzati feladatokat szintén a főváros veszi át. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a területen található ingatlant nem lehet lakóhelyként bejelenteni. Rögzítették a XIII. kerület megváltozott határát is, egyértelművé téve, hogy a Margitszigeten a továbbiakban is a kerületi önkormányzat szedi be a gépjárműadót és a környezetterhelési díjat.