Kiszabadultak a Szíriában elrabolt magyarok

Vágólapra másolva!
A TEK szerint kiszabadultak azok a magyarok, akik tavaly áprilisban estek fogságba a polgárháború dúlta Szíriában. A magyarok több mint egy évet vártak a szabadulásra, de állítólag sértetlenül megúszták az emberrablást.
Vágólapra másolva!

Sértetlenül kiszabadultak a Szíriában tavaly áprilisban elrabolt magyarok - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán. A TEK közleménye szerint a magyar terrorelhárítás szabadította ki a túszokat 14 hónap megfeszített munkájával. A közleményben azt írják, hogy "a túszok sértetlenek, a körülményekhez képest jó fizikai és mentális állapotban vannak".

A túszokat tárgyalásos úton szabadították ki és várhatóan pénteken érkeznek Magyarországra - számolt be az M1 - Híradója szerdán este. Hajdu János a TEK főigazgatója úgy fogalmazott: vad körülmények között tartották őket fogva. A dandártábornok péntek estére ígért részletes tájékoztatást, de mint elmondta: jelenleg a TEK orvosa foglalkozik a kiszabadult túszokkal. A két férfi várhatóan pénteken térhet haza.

A két magyar állampolgárt tavaly április végén rabolták el Szíria északkeleti részén, az akkori információk szerint egy cég telephelyén, egy rablótámadás során. Miután meggyőződtek az információ valóságtartalmáról, Orbán Viktor miniszterelnök szinte azonnal utasítást adott a Terrorelhárítási Központnak, hogy "haladéktalanul tegyék meg a szükségessé váló intézkedéseket" a magyarok kiszabadítására. Az akció végül mégis több mint egy évig tartott.

Bár a TEK azonnal Szíriába akart utazni a magyarok megmentésére, az akció egy ideig azért késlekedett, mert a magyar terrorelhárítók nem kaptak vízumot a közel-keleti országba. Végül mégis kijutottak, de az akció a vártnál jobban elhúzódott. A Miniszterelnökség már tavaly júniusban is magyarázkodni kényszerült, hogy miért nem szabadok még a magyar túszok, de az akció részleteiről azóta sem árultak el részleteket.

Eddig mindössze annyit lehetett tudni, hogy a kormány a szír hatóságokkal szorosan együttműködve próbált a magyarok nyomára bukkanni. Sem azt nem árulták el, hogy milyen cég alkalmazásában álltak a magyarok, sem azt, hogy mit kerestek a polgárháború által sújtott arab országban. Később, tavaly augusztusban három másik magyart, korábbi rendőrtiszteket is elraboltak Szíriában, akik rendőrkutyák kiképzésére specializálódtak. Őket azonban néhány héten belül sikerült kiszabadítani.