Húszmilliárd forintért venne új trolikat a BKK

Vágólapra másolva!
Minimum tíz csuklós és tizennégy szimpla, alacsonypadlós trolit szeretnének vásárolni, de ehhez később hozzájöhet még 84 további busz. Akár nettó 62 millió eurót is fizetnének érte, de az elbírálásnál az ár lesz a döntő szempont.
Vágólapra másolva!

Új trolibuszok beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn - derül ki az európai közbeszerzéseket összesítő honlap, a Ted.europa.eu adataiból.

A BKK villamos- és trolibusz-járműfejlesztésre vonatkozó uniós projektjének első üteme keretében írta ki a pályázatot szóló és csuklós, teljes egészében alacsonypadlós trolik beszerzésére. Összesen 14 szóló és 10 csuklós járművet vennének, ennek költsége a központ becslései alapján nettó 62,3 millió euró.

A BKK hétfő este közelményt adott ki, ebben azt írták, hogy "a pályázati eljárás ajánlati felhívásában megjelölt 62,392 millió euró a most megvásárlandó 24, és a jövőben opcionálisan lehívható 84 darab, azaz összesen 108 járműre vonatkozik”. A pályázati eljárás részét képezi ugyanis, hogy később a 24 darabos alapbeszerzésen túl további 84 darab, azonos típusú járműt is beszerezhessenek. A 62,2 millió euró közel 19 milliárd forintnak felel meg, 108 járműre lebontva ez azt jelenti, hogy egy busz közel 176 millió forintba kerülne.

Az összesen 43 milliárd forint összértékű villamos és trolibusz beszerzésre vonatkozó projekt 0,67% önerő biztosításával, 99,33% uniós támogatás felhasználásával valósul meg - írta a BKK. Az uniós támogatási szerződést Tarlós István főpolgármester, Dr. Völner Pál államtitkár és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója 2012 decemberében írták alá.

102 utast is elvinnének

A járművekkel szemben előírás, hogy képesek legyenek felsővezeték nélkül megtenni legalább négy kilométert, a 12 méteres szóló trolik legalább 62, a 18 méteres csuklósok pedig 102 utas befogadására legyenek képesek.

A BKK emellett jogosult lenne akár egy, akár több ütemben további 84 jármű és kapcsolódó szolgáltatások megrendelésére is. A tenderen azok a cégek indulhatnak, amelyek referenciájában egyebek mellett szerepel legalább 15 trolibusz leszállítása és üzembe helyezése. Az elbírálásnál a legtöbbet a nettó ár számít.