Bajnai béremelést ígér a tanároknak

Vágólapra másolva!
Oktatáspolitikai elképzeléseiről beszélt, és 15 százalékos béremelést ígért a pedagógusoknak Bajnai Gordon egy hétfői konferencián. Azt mondta, presztízsszakmává kell tenni a tanári pályát.
Vágólapra másolva!

Kormányváltás esetén a GDP 1 százalékát fordítaná a felsőoktatásra, és 15 százalékkal növelné a pedagógusok bérét - mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014-PM választási szövetség vezetője a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány hétfői oktatási konferenciáján.

Bajnai kijelentette, hogy amelyik nemzet nem becsüli a pedagógusait, az saját magát nem becsüli, ezért szerinte presztízspályává kell tenni a pedagóguspályát. Elsődleges, minden mást megelőző feladatunk a magyar oktatás megújítása - mondta a volt kormányfő az MTI tudósítása szerint.

Bajnai bírálta a jelenlegi kormány oktatáspolitikai lépéseit, mondván, a szakoktatásban csökkentették a közismereti tárgyak számát, jogszabályba foglalták a szegregációt, egy "vízfejű szervezet" alá rendelik az iskolákat, és miközben harmadával csökkent a felsőoktatási költségvetés és a jelentkezők száma is, 500 ezer fiatal külföldre vándorolt.

Azt mondta, Európa északi fele megmenekült az olcsó munkabérre alapuló verseny elől azzal, hogy jelentősen megnövelte a tudását, és ezáltal ma már olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújt, amelyekhez máshol nincs meg a tudás. Európa másik fele azonban Bajnai Gordon szerint belecsúszott abba a csapdába, hogy nem tud versenyképes lenni, és egyre kétségbeesettebben keresi a megoldást megszorításokkal, szűkülő jóléttel.