Áder visszadobta az átláthatóságot korlátozó törvényt

Vágólapra másolva!
Az Átlátszó.hu értesülése szerint élt a politikai vétó jogával.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnök - az Átlátszó.hu Facebook-bejegyzése szerint - politikai vétóval visszaküldte az Országgyűlésnek újratárgyalásra az információszabadságról szóló törvény múlt heti módosítását.

A számos civil szervezet által erősen vitatott, a közérdekű adatok nyilvánosságát korlátozó rendelkezést a parlament április 30-án fogadta el.

A kivételes és sürgős eljárást két kormánypárti képviselő, Cser-Palkovics András és Vas Imre indítványozta, gyakorlatilag arra hivatkozva, hogy az állami hivatalok és cégek az utóbbi időben annyi adatkérést kaptak, hogy az már akadályozza a működésüket.

A törvénymódosítás számos ponton nehezíti meg az információhoz jutást a közpénzek elköltéséről. Az adatigénylő nem kaphat olyan mértékű betekintést az adatokba, mint az állami ellenőrző szervek, például az Állami Számvevőszék vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Olyan gumiszabály készült, amely szerint az adatgazda szinte bármikor megtagadhatja a közérdekű adatok kiadását.

A néhány sikeres korábbi per ellenére a közadatokhoz való hozzáférés eddig is nehézkes volt, amit az is jól mutat, hogy az állam a legritkább esetben hozott nyilvánosságra adatot perek nélkül. Sokszor pedig a perek ellenére is sikeresen titkolják el a közpénzek mozgását.

A törvénnyel kapcsolatos véleménycikkünket itt olvashatja.