Kicsit visszavonult a víz

Tűzoltók és önkéntesek homokzsákokat pakolnak Nagykanizsán, árvíz, belvíz
Vágólapra másolva!
Nyugodtabb időjárásra számítanak a katasztrófavédelmisek csütörtökön, az árvízi helyzet országszerte javult egy kicsit. Zalában ugyanakkor a hóolvadás még bajt okozhat, a Rábán is újabb árhullám érkezik.
Vágólapra másolva!

Az országban sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, és az előrejelzések szerint a korábbi napokénál nyugodtabb időjárás várható - közölte az Országos Kataszrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A magyarországi folyószakaszokon - Ipoly, Takta, Sajó, Lónyai-főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura - 1640 kilométer hosszon elsőfokú, 818 kilométer hosszon - Tisza, Túr, Zagyva, Bodrog - másodfokú, 321 kilométer hosszon - Hortobágy-Berettyó, Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös, Kraszna, Zala - pedig harmadfokú árvízvédelmi készültség van.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

A fotó Vas megyében készült csütörtökön

Az OKF összesítése szerint hét megye 19 településén folytatnak árvízi, 14 megye 61 településén pedig belvízi védekezést. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan több mint 158 ezer hektár. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 16 szakaszon van elsőfokú, 49 szakaszon másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség.

Belvíz miatt országosan kilenc embert telepítettek ki. Továbbra is vannak forgalom elől elzárt utak, öt megyében összesen harmincegy.

Irattárat fenyegetett a víz, megcsúszott a felázott partfal

Fejér megyében szerdán összesen 11-szer kérték a katasztrófavédelem segítségét. Székesfehérváron például a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorában nyolcvan centiméter magas víz gyűlt össze, amely irattárat veszélyeztetett. Úrhidán, Móron, Székesfehérváron és Válon is családi házak pincéjébe tört be a víz. Polgárdiban a Munkácsy Mihály-lakótelepen a vízgyűjtőaknák telítődtek, ezért a víz a garázsokba folyt. A Május 1. utcában egy körülbelül ötven négyzetméteres pincében másfél méter magasan állt a víz, amelyet a polgárdi önkormányzati tűzoltók kiszivattyúztak. Ercsiben és Dunaújvárosban a felázott talaj csúszott meg a Duna-parton. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik helyszínen sincs szükség, a partfalcsúszás a lakosságra közvetlen veszélyt nem jelent.

Szerdán a Somogy megyei Fonóban beomlott egy körülbelül 150 négyzetméter alapterületű családi ház pincéje az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt. Az omlás következtében ledőlt az épület tűzfala is, a ház szerkezete veszélyesen megsérült, a helyreállításig nem használható. A tűzoltók elzárták a közműveket, és kordonszalaggal lezárták a megrongálódott épületrészt. A tulajdonos elszállásolásáról a rokonai gondoskodnak.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI/Balázs Attila

Belvíz a földeken Szabolcsban

Tolna megyében szerdán 13 helyről kellett eltávolítani a vizet: a tűzoltók Dombóvár, Kisvaszar, Sásd, Bátaszék, Szekszárd és Tamási településekre vonultak ki. Szerdán Döbröközön három házat kellett homokzsákokkal védeni, Dombóváron a Bajcsy-Zsilinszky utcában a belvíz eltávolításán dolgoztak folyamatosan, a vizet szivattyúval emelték át. A megyei katasztrófavédelem Tamásiba és Dombóvárra összesen hétezer homokzsákot szállított. A megye vízfolyásai keddről szerdára virradóan még emelkedtek, de tegnap délután már apadás kezdődött.

Zalában levonul az árhullám

Este hat órakor megszűnt az árvízvédelmi készültség a Rába sárvári szakaszán. Vas megyében tegnap délután óta egyszer volt szükség az áradásból adódó tűzoltói beavatkozásra, a Csánigi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szivattyúzott vizet. Csökken azoknak az útszakaszoknak a száma is, amelyeket az ár- és belvízi helyzet miatt kellett a forgalom elől elzárni, ilyen jelenleg négy van.

Zala megyében tegnap délután óta nem volt számottevő csapadék, így a folyókon és patakokon a hétvégi első után a második árhullám van levonulóban. Zalaapátinál tegnap hajnalban tetőzött a Zala folyó, azóta folyamatosan csökken a vízszint. Még érvényben van ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültség, de a folyó már az alsó szakaszán is apad az OKF közleménye szerint.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

Árvízi védekezés Nagykanizsán

A helyzet javulását mutatja az is, hogy jelentősen csökkent a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére beérkező segélyhívások száma is. Éjfél óta eddig két tűzoltói beavatkozásra volt mindösszesen szükség: a 75. számú főúton a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók egy kidőlt fa által okozott forgalmi akadályt szüntették meg, a keszthelyiek pedig Gyenesdiáson szivattyúzták ki egy lakóház pincéjéből a másfél méter magas vizet.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint Zalában a Mura és a Dráva vízgyűjtőjén lévő jelentős mennyiségű hó olvadása még problémákat okozhat.

Veszprém megyében Marcalgergelyi külterületén a Joó-tó megtelt csapadékkal, az erős szél miatt magasan hullámzik. A tóparton lévő ingatlanok védelmében háromezer homokzsákkal ötven önkéntes védekezik a pápai tűzoltók irányításával.

A Zagyva is apadni kezdett

Az éjszaka során enyhén emelkedett az Ipoly vízszintje Nógrád megyében, tegnap délután óta apad ugyanakkor a Zagyva. Ipolytarnócnál tegnap délután négy óra óta kilenc centimétert emelkedett az Ipoly, ezért továbbra is a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó más szakaszain első-, illetve másodfokú a készültség. Húsz centimétert emelkedett a Maconkai-tározó vízszintje, alacsonyabban áll ugyanakkor a Mátraverebélyi-tározó vize. Ludányhalászi településen ugyancsak él a harmadfokú készültség a megemelkedett belvíz miatt, a helyszínen folyamatosak a védekezési munkálatok.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI/Balázs Attila

Bodrogköz, Olaszliszka határa

Nem történt jelentősebb változás tegnap óta Győr-Moson-Sopron megye ár- és belvízi helyzetében, jelenleg is másodfokú árvízvédelmi készültség van a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon, a Holt-Marcal öblözeténél, ott négy mobil szivattyú üzemel. A Rába egyes szakaszain első-, máshol pedig másodfokon védekeznek. Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék jelentősen megnövelte a vitnyédi tó vízét, amelynek közelében egy fogadó és lakóházak vannak. A veszélyeztetett ingatlanok védelme érdekében a katasztrófavédelem egységei szivattyúzási munkálatokat végeznek, a vizet a tóból a fogadó mellett lévő Kardos-érbe emelik. A védekezési munkálatokban három önkéntes tűzoltó-egyesület is részt vesz, 900 homokzsákot raknak le. Farád és Szany településen a vízelvezető árkok megteltek, a víz a lakott területek felé folyt, ezért az önkormányzat 700 homokzsákot kapott a védekezéshez. A belvízi helyzet megelőzése érdekében 1000 homokzsák érkezett Csapod községbe.

A Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszára hamarosan újabb árhullám érkezik, ezért több helyen készültségi szintet emeltek - közölte csütörtökön az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Rábapatona, Rábacsécsény, Gyirmót és Koroncó környékén, valamint a Koroncó-Mórichida szakaszon elsőről másodfokúra emelték a készültség szintjét. Este hat órától a Marcal mentén elsőről másodfokúra emelik a belvízvédelmi készültséget.

Komárom-Esztergom megyében a tegnapi nap során a tatabányai kirendeltség területén tevékenykedő tűzoltóknak akadt dolguk. Kilencszer hívták őket vizet szivattyúzni, többnyire az esőzések miatt megtelt árkokból kellett a vizet eltávolítani, nehogy befolyjon a házakba, illetve a pincékben felgyülemlett vizet kellett kiszivattyúzni.

A Körösök és a Berettyó védvonalain 121 kilométerrel nőtt a harmadfokú árvízvédelmi készültség csütörtök reggelre, így összesen már 247 kilométer hosszúságban van érvényben a legmagasabb fokú készültség a folyókon levonuló árhullámok tetőzése és az esőzések okozta újabb áradások következtében.

Csütörtökön a Lónyay-főcsatornán másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A Tisza felső szakasza Tiszabecsig árad, az előző árhullám jelenleg Dombrád és Tiszabercel térségében tetőzik, lejjebb apad a folyó.

Keleten sem romlott a helyzet

Nem változtak a készültségi szintek tegnap óta Hajdú-Bihar megyében sem, a Berettyó torkolatánál a Szeghalom-Darvas védelmi szakaszon továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvar védelmi szakaszán. Több védelmi szakaszon elsőfokú a készültség, tíz védelmi szakaszon pedig a belvíz miatt van készenlét.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI/Balázs Attila

Belvíz Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében öt településen, Tiszalökön, Nyíregyházán, Nagyecseden, Kótajon és Gávavencsellőn folytatnak belvízi védekezést.

Csongrád megyében hat településen első, míg négy településen másodfokú védekezést rendeltek el, a Tisza Csongrád és Mindszent közötti szakaszán elsőfokú árvízi védekezés zajlik. Hat település első-, négy másik pedig másodfokon védekezik a belvíz ellen. A megyében összesen 30 szivattyútelep üzemel, ebből 22 éjjel-nappal működésben van. A szivattyúk csak a tegnapi napon összesen mintegy négymillió köbméter vizet emeltek át. Csongrádban jelenleg csaknem 26 ezer hektár áll belvíz alatt. A Hármas-Körös egyes szakaszain emelték a készültségi szintet, így már van olyan rész, ahol másodfokon védekeznek.

Az ár- és belvízi helyzet a megye tűzoltóinak is munkát adott, Szentes egyik ingatlanában a belvíz a villanyóra szekrényét veszélyeztette, itt szivattyúval avatkozott be a helyi egység, Makón pedig egy tanyaépületnél kellett a vizet eltávolítani. Egy másik makói lakóházat is belvíz veszélyeztetett, itt is szivattyúzással oldották meg a helyzetet a tűzoltók. Szentesen három helyszínen is szivattyúzással avatkoztak be az egységek, egy állattartásra használt épületnél, illetve két lakóháznál nyújtottak segítséget.

A Fehér-Körösön az árvízi védekezési készültség másodfokúra módosult, Békés megye hivatásos tűzoltóinak az elmúlt órákban sehol nem kellett az ár- és belvíz miatt beavatkozniuk. Gyomaendrődön egy melléképületbe nagy mennyiségű víz folyt be, azt a Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói távolították el.

A tegnapi napon összesen 42 segélyhívás érkezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába, a megye tűzoltói 39 gépjárművel, 163 fővel összesen 34 helyszínen távolítottak el vizet ingatlanokból és szabad területekről.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 420 kilométer hosszú védvonalon tartanak fenn elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Magasabb, másodfokú készültséget rendeltek el a Hármas-Körös jobb partján, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között. Harmadfokúról másodfokúra mérsékelték ugyanakkor a készültséget a Zagyva mindkét partján. A legmagasabb szint van érvényben a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében. A belvíz miatt jelenleg Fegyvernek településen, a Büdöséri belvízöblözetnél kell a legmagasabb fokozatban védekezni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat alsóbbrendű úton nem lehet közlekedni a víz miatt. A Sajókaza és Sajóivánka, a Kesznyéten és Sajóörös, a Dédestapolcsány és Tardona, valamint a Putnok és Sajómercse közötti út egy-egy szakasza járhatatlan. Ugyancsak lezárták a forgalom elöl Muhi és Köröm között a komphoz vezető utat, a komp sem közlekedik. Ároktőnél is lezárták a komphoz vezető utat, a Tisza magas vízállása miatt itt is szünetel a folyón való átkelés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban újabb 15-20 milliméter körüli csapadékra lehet számítani, melynek hatására folytatódik a vízszintemelkedés a térség folyóin.