Hálózsákokkal vonultak a devizahiteles tüntetők

devizahitelesek demonstrációja az Andrássy úton, tüntetés
Vágólapra másolva!
Magyar, árpádsávos és székely zászlókkal, hálózsákjaikat cipelve vonultak a hétfő reggeli csúcsforgalomban a devizahitelesek megsegítéséért tüntetők a fővárosban. Petíciót adtak át az Országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

Több száz ember indult el hétfőn délelőtt a Hősök teréről a Parlament felé, hogy nyilatkozatot adjanak át a Kövér László házelnöknek. Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete szerint ebben arra szólítanak fel, hogy a kormány képviselje jobban a devizahitelesek érdekeit, és biztosítsa a történelmi alkotmány jogfolytonosságát.

Nyilatkozatukat a Kossuth téren azt Országgyűlés sajtfőnökének helyettese vette át. Kásler a tüntetőknek azt mondta, pár napig legyenek türelemmel, amíg választ kapnak a követelésekre. A tüntetők ezután, mielőtt hazaindultak volna, még percekig skandálták, hogy "Folytatjuk, folytatjuk!", miközben a Parlamentbe érkező japán turisták fényképezték őket.

Fotó: Dull Szabolcs [origo]

A tüntetés, amelyet a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete és a Rendszerváltó Mozgalom szervezett, már vasárnap délelőtt megkezdődött a Hősök terén. Helyi beszámolók szerint többezres tömeg gyűlt össze, és csatlakoztak hozzájuk a nemzeti érzelmű motorosok is, akiknek a vonulását vasárnap nem engedélyezte a BRFK.

Több résztvevő arról beszélt, hogy az egész éjszakát a Hősök terén töltötte, "nem is tudtam volna hazamenni, Szolnokról jöttem ide tüntetni" - mondta egy férfi. Az emberek az Andrássy út egyik felét elfoglalva, rendőri kísérettel vonulnak, így az átmenő villamos- és troliforgalmat is leállították miattuk.

Fotó: Dull Szabolcs [origo]

A tüntetőknél rengeteg magyar zászló volt, de sokan árpádsávos és székely zászlót szorongattak, néhányan transzparenseket is cipeltek. "Nem kell báb-bank-kormány, kell történelmi alkotmány" - volt olvasható az egyiken. Sokak cipeltek hálózsákot, szivacs derékaljat, sátrat magukkal. Reggel fél kilenc körül a menet eleje az Erzsébet térhez közeledett, a vége ekkor az Operánál tartott.

Arra a kérdésre, hogy mit érnek el azzal, hogy a hétfő reggeli a csúcsforgalomban vonulnak, egyikük azt felelte: "Többet érek el vele, mint hogyha otthon maradnék, és éhen halnék."