Vágólapra másolva!
Az Emmi több helyen is engedett az eredeti terveiből, de minden vitatott rész benne maradt.
Vágólapra másolva!

Pénteken megállapodtak a hallgatói szerződésről, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) beterjesztett az Országgyűlésnek. "A módosítás alapvető célja az, hogy az adófizetők pénzéből a képzésben részt vevő hallgató felelősségét és motivációját erősítse és a szabályozás eszközeivel az eredménytelen képzéseket csökkentse" - olvasható a dokumentumban. A szerződés értelmében az államilag támogatott képzésben részt vevő diákoknak továbbra is időre kell befejezniük tanulmányaikat, majd a végzés után egy bizonyos ideig Magyarországon kell dolgozniuk.

A korábbi terveknek megfelelően akkor kell majd fizetniük a hallgatóknak, ha nem végeznek időben (a képzési idő másfélszerese áll rendelkezésükre), vagy nem dolgozzák le a szerződésben vállalt időt az országban. A végzés utáni húsz évben kell annyi időt itthon dolgozniuk, ahány évig a képzés tartott. Ez három-kilenc év lehet. Fizetni alapesetben egy összegben kell, de lesz lehetőség részletfizetést kérni és előtörleszteni is. A fizetendő összeget inflációval terhelik, korábban még kamatot is akart rárakni a kormány. Fizetni annak nem kell, aki három gyereket szül, és ezért húzódnak el a tanulmányai, vagy baleset, tartós betegség miatt nem tud időben végezni.

Az egyetemek az Oktatási Hivatalnak adják majd a végzésről szóló adatokat, ezután a hivatal követi nyomon, hogy ki mennyi ideig dolgozik, és mennyi ideig rendelkezik társadalombiztosítással az országban.