Életfogytiglant kértek Szita Bence gyilkosára

Vágólapra másolva!
Kriminológiai szempontból is kivételes eset a 11 éves kisfiú tragédiája, az ügyészség nem engedné vissza a társadalomba az elsőrendű vádlottat.
Vágólapra másolva!

A magyar bűnözés történetében ritkán fordul elő, hogy az emberölés négy minősített esete egyszerre fennáll, vagyis előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és 14. életévét be nem töltött személy ellen követik el. Szita Bence esetében azonban ez történt a Somogy Megyei Főügység vádirata szerint, ezért mindhárom elkövetőre fegyházbüntetést kérnek, az elsőrendű vádlottnál pedig tényleges életfogytiglant kezdeményeznek.

A harmadrendű vádlott, egyúttal a felbujtó P. Erika volt, aki a Szita Bence nevelőapjával élt együtt, és kapcsolatuk megromlásáért a 11 éves fiút okolta. Olyan sátáni tulajdonságokat is tulajdonított neki, hogy megbetegítette saját kisfiát, ezért elhatározta, hogy megöli. A nő 2012-ben megismerte az ügy másodrendű vádlottját, K. Józsefet, és arra kérte, hogy szerezzen be mérget. A férfi energiaitalba keverve adott 4,8 gramm szalicilsavat a gyereknek, de ő a rossz szaga miatt nem volt hajlandó meginni (mint az ügyészségen kiderült, ez nem lett volna halálos adag). B. József később egy hajléktalanszállón találkozott az ügy elsőrendű vádlottjával, K. Józseffel, de egyikük sem volt földönfutó, autóval is rendelkeztek. Egyikük azért lakott az átmeneti szálláson, mert éppen a börtönből szabadult, a másik ellen pedig zaklatás miatt volt érvényben távolságtartás.

P. Erika kétszázezer forintért eladta az ékszereit, majd a pénzt átadta B. Józsefnek a gyilkosságra, a férfi még akkumulátorsavat is vásárolt a holttest felismerhetetlenné tételéhez. Október 29-én a nő magához csalta a kisfiút Kaposvárra, ahonnan egy üzletházba, a Deseda-tóhoz, majd a toponári Muskátli presszóba mentek, ahol üdítőt és chipset is vásároltak a gyereknek. Ezután azt mondták neki, hogy bulizni mennek, és az autóban palackos bort itattak vele, majd Sántos mellett behajtottak vele egy erdőbe. B. József a kocsiból kiszállva leütötte a gyereket, majd brutálisan bántalmazta, az orvos szakértő 40 szúrt sebet talált a fiú testén. Eközben a másik férfi a sírt ásta, a nő pedig zseblámpával világított. A még ekkor is életben lévő kisfiút eltemették, és a halálát végül a belélegzett föld miatti fulladás okozta.

Ekkor azonban az elkövetőket vadászok zavarták meg, akiknek azt mondták, szexuális célból jöttek az erdőbe. B. József azonban jobbak látta kiásni és egy másik helyszínen, Toponáron eltemetni a holttestet, a gyerek ruháit és telefonját pedig a Kaposba dobták - áll a vádiratban. K. József és P. Erika beismerte a tettét, de a többszörös visszaeső B. József továbbra is tagad. Az elmeszakértő mindegyik vádlottat beszámíthatónak találta, a nyomozáshoz 12 szakérői véleményt készíttettek. Az ügyben 30 tanút hallgattak ki, a bűnügyi költség eléri a tízmillió forintot.