Vidnyánszky felszenteltetné a Nemzetit

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház ügye olyan, mint a nemzet lelke: igazán csak metafizikus dimenzióban ragadható meg. Éppen ezért fel kell szentelni a Nemzetit - mondta egy interjúban Vidnyánszky Attila, a színház új igazgatója. Kirúgni szakmai alapon fog, a változás pedig minden téren érezhető lesz, ha elfoglalja a posztját.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Színház július elsejétől kinevezett új igazgatója, Vidnyánszky Attila interjút adott a Pesti Műsor Online portálnak. Az új igazgató többek között arról beszélt, hogy a színház most minden szinten másról szól, mint amilyennek ő képzeli a működését. Szerinte jelenlegi formájában "túl mai" a Nemzeti, pedig úgy is lehet mához szóló, hogy közben az örök érvényű kérdéseket kutatja. A színház jövőjéről azt mondta, hogy jelentős változások várhatók minden szempontból.

Szakmai alapon fogja eldönteni, hogy kiket bocsát el a társulat tagjai közül. "Ha az ember csapatot épít, és van középpályása, hátvédje már öt, akkor nem kell egy hatodik, ahogy öt kapus sem kell. A társulat átalakítása nem egy körben történik, legalább másfél éves folyamat, amíg a stáb kialakul" - mondta.

Arról is beszélt, hogy lehetnek olyan - Alföldi Róbert időszaka alatt készült - produkciók, amiket továbbra is játszanak majd. "A távozó színészektől megkérdezem: hogyha úgy döntünk, bizonyos produkciókat repertoáron tartunk, hajlandók-e bennük tovább szerepelni."

Vidnyánszky szerint a Nemzeti szakrális hely, amit fel akar szenteltetni, mert úgy gondolja, hogy a Nemzeti ügye, mint ahogy a nemzet lelke is, igazán metafizikus dimenzióban ragadható meg. Az igazgatói posztra kiírt pályáztatásról pedig azt mondta: már három évvel ezelőtt is beszélt arról, hogy nem minden esetben lenne szükséges pályázat egy kinevezéshez.