Tarlós: Túlbuzgóság volt a razzia a Sirályban

Vágólapra másolva!
A főpolgármester feleslegesnek tartja a kerület rosszul időzített akcióját. A Sirályban tartott éjszakai razzián minden ott lévőnek feljegyezték az adatait. Korábban részben itt szervezték a Fidesz székházának elfoglalását, és szombaton újabb tüntetésre készülnek a fiatalok a székháznál.
Vágólapra másolva!

Feleslegesnek és a kerület rosszul időzített túlbuzgóságának nevezte Tarlós István főpolgármester a Sirály nevű belvárosi klubban tartott éjszakai razziát. Szerinte ezzel érdemtelenül kommunikációs felülethez segítettek egy "zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást, alkalmat adva a közvélemény ismételt félrevezetésére".

A Király utcai Sirályban éjfél után 20-25 rendőr jelent meg. Minden ott lévőt igazoltattak, és feljegyezték az adataikat. Az egyik rendőr azt mondta, körözött bűnözőt keresnek. Korábban részben itt szervezték a Fidesz székházának elfoglalását, ahol szombaton újabb tüntetésre készülnek a fiatalok. Egy rendőr állítólag azt mondta az ott lévő fiatalok kérdésére, hogy körözött bűnözőt keresnek.

Az [origo]-nak korábban több ott lévő azt mondta, a hely kiürítése összefüggésben lehet azzal, hogy a Sirályban szervezték az utóbbi hetek több kormányellenes megmozdulását, és a Hallgatói Hálózat, valamint több kisebb ellenzéki szervezet is összejöveteleket tartott ott. Néhány hete mi is beszámoltunk arról, hogy a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalását részben innen szervezték. A székházfoglalással kapcsolatban péntek reggel két aktivistát is előállítottak a rendőrök.

A főváros vagyonkezelő cége múlt pénteken szerette volna birtokba venni a VI. kerületi Király utcai ingatlant, de ezt mintegy nyolcvan fiatal megakadályozta. A klubhelyiség használatáról vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között. Másnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kérte Tarlós Istvántól, hogy "Magyarország Alaptörvényének szellemében" függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészah végéig, azaz április 3-áig. Kérésüket azzal indokolták, hogy a Marom Egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni.

Ezt követően Tarlós István vasárnap közölte: a pészahra és a húsvétra való tekintettel haladékot kap a Sirály. A főpolgármester azt mondta: az ünnepek után az érintetteknek el kell hagyniuk a fővárosi tulajdonú ingatlant.