Pintér: Előre szóltunk

Pintér Sándor baromfivágóhíd avatás Harta Állampuszta
Vágólapra másolva!
Az újjászervezett katasztrófavédelem jól vizsgázott Pintér Sándor belügyminiszter szerint, aki a parlamentben hétfőn napirend előtt értékelte a múlt csütörtök-pénteki ítéletidő kezelését. A lakosságot szerinte időben figyelmeztették, mindenki megtett mindent az áram nélkül maradt vagy autóban rekedt emberek megsegítésére.
Vágólapra másolva!

Nem érhette felkészületlenül az országot és az autósokat a múlt heti ítéletidő Pintér Sándor belügyminiszter szerint. A minisztert a parlamentben napirend előtt az ellenzéki képviselők többek között arról faggatták, hogy miért nem tudta gyorsabban felszámolni az időjárás okozta problémákat a kormány és a katasztrófavédelem, és miért nem készültek fel jobban az időjárás miatt várható nehézségekre, beleértve a lakosság tájékoztatását is.

A belügyminiszter napirend előtt főként a mentésben részt vevők áldozatkészségét és összefogását dicsérte, és a vihar példátlan mértékét ecsetelte. Európa óriási károkat okozó vihart élt át az utóbbi napokban, Franciaországban épületek teteje szakadt le, Belgiumban több mint ezerhatszáz kilométer hosszan álltak gépkocsik a közutakon, Nyugat-Európa-szerte két és fél, három napra volt szükség a közlekedési rend helyreállításához - mondta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Pintér Sándor a parlamentben

Magyarországot azonban a miniszter szerint még ennél is jobban sújtotta az ítéletidő: itt még nagyobb, óránként száz kilométeres szél nehezítette a helyzetet, emiatt a megtisztított területeket pár perc elteltével ismét befedte a hó, míg Északkelet-Magyarországon a szél és az ónos eső okozott súlyos károkat az elektromos hálózatban. 240 villanyoszlop dőlt ki a gerinchálózatból, és 310 ezer ember maradt áram nélkül.

Senkit nem érhetett váratlanul

Pintér kijelentette azt is, hogy annak ellenére rekedtek sokan a hóviharban, hogy az nem érkezett váratlanul, az Országos Meteorológiai Szolgálat már március 13-án, azaz szerdán este fél nyolckor figyelmeztetést adott ki. Csütörtökön megerősítették, hogy akár 120 kilométer/órás szél is kialakulhat. Az OKF a hírek ismeretében Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében a helyi sajtón keresztül tájékoztatta az embereket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A katasztrófavédelem csütörtök délután ugyanerre már országos szinten is figyelmeztetett - tette hozzá a miniszter.

Szerinte időben összehívta az ilyenkor szükséges módon a Katasztrófavédelmi Koordinációs Bizottságot, amely már előző este kérte, hogy a március 15-ére tervezett nyilvános összejöveteleket ne tartsák meg. Pintér Sándor szerint annak köszönhető, hogy ilyen eredményesen sikerült megoldani a helyzetet, hogy csütörtökön délután a katasztrófavédelem és a rendőrség egységeivel felállt az operatív törzs, amely a mentőszolgálattal, valamint a katonasággal is együttműködött. Miután csütörtök délután létrejött az operatív törzs, "rendkívüli erőket" mozgattak meg: 5500 tűzoltót, 9600 rendőrt, 6000 polgárőrt vetettek be, a honvédség harckocsikkal és több század bevetésével vett részt a mentésben, az önkéntesek számát pedig fel sem lehet becsülni - mondta Pintér. 15 000 embert és 5000 járművet mentettek ki a hó fogságából.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az ellenzéki felszólalók viszont másként látták a helyzetet: Harangozó Tamás (MSZP) a megelőző intézkedéseket hiányolta, szerinte későn hívták a honvédséget, korán küldték haza az osztrák segítséget. Balczó Zoltánban (Jobbik) is felvetődött a kérdés, hogy időben vetették-e be a honvédséget, és megfelelő volt-e a lakosság informálása.

Harrach Péterről, a KDNP frakcióvezetőjéről pedig kiderült, hogy egyike volt azoknak, akik a figyelmeztetés ellenére útnak indultak. Örült annak, hogy mind a hivatásosok, mind a civilek tették a dolgukat, "nemzeti egység valósult meg". Ezzel szemben az ellenzéki pártok egy része politikai tőkét kívánt kovácsolni a helyzetből - jelentette ki. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig azzal vágott vissza a mentést bíráló ellenzéknek, hogy 2006. augusztus 20-án a szocialista kormánynak eszébe sem jutott lemondani az augusztus 20-i tűzijátékot a vihar miatt, így lettek végül annak halálos áldozatai is. "Az utakon rekedtek kritikáját elfogadjuk, de a baloldali ellenzékét nem" - fogalmazott Rogán.

Pénteken Pintér leteremtette a fegyelmezetlen polgárokat

Pintér a katasztrófát megelőző estén egyébként éppen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság március 15-i ünnepségén adott át elismeréseket és előléptetéseket, majd riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset.

Egy kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e az eddigi megelőző, illetve mentési tevékenységgel, a belügyminiszter arról beszélt: amit az egységek tettek, azzal elégedett, ugyanakkor az állampolgári fegyelemmel nem. Az egységek mind odaadásból, mind szakmai felkészültségből jelesre vizsgáztak - szögezte le. Az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. "Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak, és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt" - fogalmazott.

A nap folyamán Pintér személyesen ellenőrizte az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet pénteken délután. A belügyminiszter itt türelmet és fegyelmet kért a sztrádán utazóktól. Azt kérte, hogy ne állják el a biztonsági sávokat, és ne nehezítsék a hókotrók és a segítségnyújtók munkáját.