Orbán levélben magyarázkodott Merkelnek

Vágólapra másolva!
Magyarország és a magyar kormány a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését, a magyar Országgyűlés pedig nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárhoz írt levelében. A német parlament ellenzéki pártjai elítélték a magyar kormány lépését.
Vágólapra másolva!

A magyar alaptörvény negyedik módosításáról vitázott csütörtökön a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag. Orbán Viktor ezért még szerdán levélben kereste meg Angela Merkelt. A nyilvánosságra hozott levél szerint feltételezte, hogy a német szövetségi kormány megfelelő képviselője is reagálhat a vitában elhangzottakra.

"Szeretném Önnek ismételten kinyilvánítani, hogy Magyarország és a magyar kormány az európai normákat és az Európai Unió alapszerződését a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja. A Magyar Országgyűlés nem fogadott el egyetlen olyan törvényt sem, amely sértené ezeket a fontos értékeket" - írta Merkelnek a magyar miniszterelnök.

Hozzátette, hogy ha a Bundestag vagy a német kormány a magyar törvényalkotással kapcsolatos bármely kérdés iránt részletekbe menő érdeklődést mutat, a magyar kabinet, mint mindig, most is örömmel áll rendelkezésükre a szükséges információkkal.

Angela Merkel kedden kritizálta a kormányt, és arra figyelmeztette a kormányt, hogy a kétharmados többséggel felelőségteljesebben kell bánni. A német ellenzéki pártok viszont ennél keményebb fellépést kértek a kancellártól.

A német parlamentben az azonnali kérdések órájában foglalkoztak csütörtökön a magyar alkotmánymódosítással az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kezdeményezésére. A vitában az ellenzék valamennyi pártja elítélte a módosítást, és követelte, hogy a megítélésük szerint az európai alapértékeket sértő lépés ellen határozottan lépjen fel Angela Merkel kancellár és a német kormány. A kormánypárti képviselők bírálták az ellenzéki felszólalások hangnemét, és kiemelték, hogy az ügy uniós intézményekre, nem pedig a német parlamentre tartozik.