Csillogó Audi van, sárga villogó sehol

Vágólapra másolva!
Haszontalan járművekkel és fölösleges irányítással találkozott az [origo] bábolnai olvasója, aki eljuttatta szerkesztőségünkbe húszórás hófogságának történetét. Azt írta, hóekéből csak egyet látott, de a TEK-es fiatalok négyen akarták eligazítani ott, ahol ő is ismeri a terepet. Egy Székesfehérvárnál csapdába kerülő családapa négy kisgyerekével élte át az éjszakát 200 méterre a járható úttól. Nem tudták még ezt a szélviharban, amely bezárta őket az autóba.
Vágólapra másolva!

Nem voltak elégedettek azok az olvasóink, akik testközelből élték át az autósok ezreit csapdába ejtő csütörtök-pénteki havazást. Mindketten a helyieknek mondtak köszönetet, akiket szervezettnek láttak szemben a hivatalos segítséggel, akik nem sokban járultak hozzá a hazajutásukhoz.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy a tűzoltók, mentők, katasztrófavédők munkáját épp a szabálytalankodók zavarják.

Kiss Sándor nevű bábolnai olvasónk csődöt mondó katasztrófavédelemről, saját magát fényező TEK-ről (Terrorelhárítási Központ) és haszontalanul bevetett harcjárművekről számolt be.

Szerkesztőségünknek küldött levelében részletesen leírta a hóban töltött húszórás fogságának történetét, amelyet kislánya és felesége vele együtt élt át. Azt írta, az egyik helyi kereskedelmi rádió délig óránként kétszer bemondta, hogy útban a segítség, majd délután azt, hogy megindult a forgalom Bábolnánál. Sándor úgy fogalmazott, hogy "tizenhat óra tájban egyre jobban hallatszott a műsorvezető hangján a bizonytalanság, hogy már ő sem hiszi el, amit mond".

A család egy katona tanácsára elkezdte kiszabadítani magát, és az 1-es főút érintésével Ácson keresztül hazaértek. Sándor beszámolója szerint út közben egyetlen hóekét láttak, amely egy tűzoltósági darunak csinált helyet.

 Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor
Többet értek az önkéntesek

Az M1-es bábolnai csomópontjánál TEK-es járműveket és rendőröket láttak, de hóekét, "sárga villogót" nem, tűzoltót is csak gyalog. A rendőrök tízautós konvojokat szerveztek, amelyeket rendőrautó vezetett fel - Sándor szerint fölöslegesen, mert Ácson amúgy sem lehet másfelé menni. Egy benzinkútra beérve négy TEK-es símaszkos adott eligazítást, de Sándor megnyugtatta őket, hogy helybeli, ismeri az utat.

Audi, az volt

A leírása szerint a TEK "magát fényezte" két harcjárművel (és egy "szépen csillogó" Audi Q7-tel), viszont ezek szerinte teljesen haszontalanok voltak, mert nem félméteres hóra találták ki őket.

Elmondása szerint Orbán Viktor sem a valóságról beszélt, amikor péntek este bejelentette, hogy "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül", mert a kocsisorban előttük állók egy csoportjával csak szombat délelőtt fél tízkor találkozott Bábolnán.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Könnyűpáncélos is segítette a mentést

Kiss Sándor szerint a hófogságból való kiszabadításnál nagy segítséget jelentettek a nagyszentjánosi polgármesteri hivatal munkatársai, a helyi polgárőrök és a helyi lelkes fiatalok. "Ők emberségből jelesre vizsgáztak. Szintén köszönjük azoknak az ácsi embereknek, akik munkájukkal lehetővé tették, hogy az autópályáról kijutottak lakhelyükön keresztül hazajussanak Bábolnára, illetve az 1-es főúton haladva eljussanak már járható útszakaszokra" - fogalmazott.

Hallott róla, de nem figyelt fel a havazásra

"Nem nézett ránk a kutya se" - mesélte az [origo] másik, névtelenséget kérő olvasója, akit Székesfehérvárnál négy gyerekével együtt ejtett csapdába a hó. Azt mondta, ők és még 4-5 autó és pár kamion estétől másnap délig ragadtak a hóba a várost elkerülő úton.

A család csütörtök délután ötkor indult Budapestről Alsópáhokra, amikor elérte őket a kemény hózápor. Olvasónk azt mondta, hallotta, hogy havazni fog, de csak a szokásos hírnek tűnt, nem gondolták, hogy ilyen kemény helyzetbe kerülnek. Egy óra várakozás után úgy döntöttek, megpróbálnak eljutni Veszprémbe, de a rendőrök visszafordították őket. A Székesfehérvárt elkerülő úton aztán akkora lett a hó, hogy a többi autóssal együtt moccanni sem tudtak.

Ordított a kisfia

Körülbelül este héttől egészen másnap délig várakoztak a kocsiban a 2,5 és 10 év közötti gyerekekkel. "Olyan szél fújt, hogy ordított a gyerek, úgy lehűtötte a fejét" - mesélte el az esetet, amikor a kisfiát kísérte ki pisilni. Másik kislánya ezért inkább a kocsiban végezte el a dolgát. Járt a motor, fűtötték az autót, de újra kimenni az autóból már nem mertek.

Nem érkezett segítségük egész reggelig, amikor egy helyi rádió munkatársa járt arra, és forró teát hozott nekik. Azt mondta, hivatalt betöltő emberekkel nem is találkoztak egész odáig, hogy önkéntesek jöttek kiszabadítani őket. Péntek délelőtt fehérvári lakosok lapátokkal jöttek, hogy kezdjék menteni a bajba jutott autósokat. Olvasónk azt mondta, az önkénteseket először oda sem akarták engedni a rendőrök.

A legszörnyűbbnek azt mondta, hogy másnap, már napfénynél derült ki, hogy valójában 200 méterre már járható volt az út. A hóba ragadt autósokat önkéntesek segítségével végül kiszabadították, akikről azt mondta, nagyon fegyelmezettek voltak, és szervezetten végezték a kiszabadítást.