A Fidesz nem ijedt meg a székházfoglalóktól

Vágólapra másolva!
Békés védelemre szólította fel Kubatov Gábor a múlt heti tüntetés után a Fidesz-irodák vezetőit. Az [origo]-nak nyilatkozó irodák nem vezettek be különleges biztonsági intézkedéseket, de van, ahol az állandó zaklatások miatt egyébként is van pánikgomb, biztonsági kamera és kaputelefon.
Vágólapra másolva!

"Radikális diákok egy csoportja a délelőtti órákban megtámadta a Fidesz Lendvay utcai székházát. Átmásztak az épület kerítésén, és be akartak jutni az épületbe" - írta Kubatov Gábor pártigazgató pénteken a Fidesz aktivistáinak. A politikus szerint a jövőben minden Fidesz-iroda számíthat hasonló megmozdulásukra. "Éppen ezért arra kérünk benneteket, hogy ennek megfelelően alakítsátok ki irodáitok biztonságos, de békés védelmét" - írta. Az [origo] ennek nyomán Fidesz-pártirodákat keresett meg országszerte, hogy megtudja, milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be a sikertelen elfoglalási kísérlet után.

"Nem hagyjuk nyitva az ablakot, csak bukóra engedjük" - mondta a XII. kerületi Fidesz-iroda vezetője arra a kérdésre, hogy bevezettek-e bármilyen biztonsági óvintézkedést. Jáky Ildikó szerint más, komolyabb óvintézkedést most nem tettek, csak korábban, mivel több atrocitás is érte már az irodát és dolgozóit. Egy férfi például rendszeresen zaklatja őket, egyszer például ürülékkel kente be az iroda ajtaját, majd pillanatragasztót nyomott a zárba, legutóbb pedig vörös festékkel öntötte le az épületet, de látták már baltával a kezében mászkálni az iroda körül. Többek között ezért kellett kaputelefont, biztonsági kamerát és pánikgombot felszerelni az épületben. A férfit egyébként már feljelentették és bírósági ügy lett a zaklatásból - mondta Jáky Ildikó, aki szerint megszaporodtak a hasonló esetek, amióta a Lipótot bezárták.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélyén

Borsi Róbert, a Győri Fidesz-iroda politikai munkatársa szerint nem volt semmilyen központi utasítás a fővárosban lévő székház megtámadása után. "Nem félünk, és mindenkit szívesen látunk az irodában. A békés szándékkal érkezők - nyitvatartási időben - bármikor bejöhetnek" - hangsúlyozta. Gyimesi László, a párt szegedi elnöke szerint sem volt központi utasítás a biztonság fokozására, és nem is készülnek támadásra, bár a helyi iroda előtt már tüntettek diákok nemrégiben. "Ha nyitvatartási időben jöttek volna, akkor beengedtük volna őket" - mondta arra utalva, hogy a diákok zárva találták annak idején az irodát. Szerinte nincs vészhelyzet és mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra. Békéscsabán sem készülnek a biztonsági helyzet romlására, ezt Stiebel Lőrinc, a helyi Fidesz-iroda vezetője mondta a lapnak. "Nem érzem a fenyegetést, de gyűlölettel úgy sem lehet elérni semmit, és akik emögött állnak nem is civilek, csak a hangulatot keltik, aminek nem lesz eredménye" - sorolta a férfi.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Tüntetők és biztonsági őrök a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarán

A Fidesz sajtóirodája az [origo] érdeklődésére azt közölte, hogy eddig nem volt szükség jelentősebb, a biztonságra vonatkozó előírásokra, a pártirodák - mint a hasonló ingatlanok - általában csak riasztókkal vannak felszerelve. "A legdurvább kampányok idején sem volt jellemző, hogy erőszakos, az ott dolgozókat megfélemlítő betörésre kell felkészülni, ez csak a hasonló akciókkal fenyegetőző Bajnai-gárda feltűnése óta számít a politikai kultúra eszközének" - írták. Emiatt kérték arra irodáikat, hogy lehetőségeikhez mérten további - általuk fontosnak tartott - biztonsági intézkedést tegyenek és a munkatársak riadóztatásának rendjét alakítsák ki.