Vágólapra másolva!
Várhatóan másfél hónapon belül elbírálják Mohácsi Viktória korábbi SZDSZ-es európai parlamenti képviselő politikai menedékkérelmét Kanadában - tudta meg a Magyar Nemzet az érintettől. Mohácsi szerint sokkal nyugodtabb az élete, amióta Kanadában él.
Vágólapra másolva!

Mohácsi Viktória, aki jelenleg a torontói Roma Közösségi Központ jogi tanácsadással foglalkozó részlegének munkatársa, 2011 végén hagyta el Magyarországot, mert veszélyben érezte magát. Néhány héten belül döntenek a kanadai hatóságok arról, kap-e politikai menedéket - írja a Magyar Nemzet.

Mohácsi Viktóra a lapnak kijelentette, hogy sokkal nyugodtabb az élete, amióta Kanadában él. Mohácsi Viktória tavaly decemberben a CBC kanadai közszolgálati televízióban szólalt meg először nyilvánosan Kanadába távozását követően. A magyarországi romák helyzetéről a riportban úgy fogalmazott: "Magyarország nagyon közel van a polgárháborúhoz. De az biztos, hogy a mi népünk áll majd a vesztesek oldalán, mert nincsen pénzünk, és nincsenek fegyvereink".

Forrás: MTI/Vajda János
Mohácsi Viktória egy 2008-as sajtótájékoztatón

A műsorban azt mondta, azért menekült Kanadába, mert úgy érezte meg kell mentenie a családját. Szerinte akkor került veszélybe, amikor vizsgálatot követelt a romagyilkosságok miatt, miután rájött, hogy a Gyurcsány-kormány úgy döntött, titkosít több, a romagyilkosságokkal kapcsolatos információt. Mohácsi úgy érezte, e bűncselekmény-sorozattal összefüggő információi miatt veszélyben van, és 15 év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne.

Mohácsi Viktória 2004 és 2009 között SZDSZ-es képviselő volt az Európai Parlamentben, korábban az Oktatási Minisztérium roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa volt.