Az egész Alföldet érinti a belvíz

Vágólapra másolva!
Lassan levonulnak az árhullámok, de a belvizes területek száma tovább nőtt, már megközelíti a 80 ezer hektárt.
Vágólapra másolva!

A Tiszán és a Bodrogon stagnáló, alig változó vízmozgás jellemző, továbbra is első fok feletti vízállásokkal - közölte szombaton az Országos Vízügyi Igazgatóság. A következő napokban várható hideg időben a mostani árhullámok vízutánpótlása csökken. Lassan apad a Sajó hazai felső szakasza, miközben a Tiszához közeli torkolati szakaszon alig változó vízmozgás jellemző.

Az elmúlt napok esőzései következményeképpen kialakult és Tarnaméránál harmadfokú készültségi szintet elért Tarna árhulláma levonulóban van. Apad a Takta felső szakasza is, az alsó szakaszon továbbra is gyengén áradó vízmozgás jellemző.

A jövő hét végén várható enyhülés és esetleges eső újabb árhullámokat indíthat el, de ezek nagysága a lehulló csapadék mennyiségétől függ.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Mind a 12 vízügyi igazgatóság területén belvízvédelmi készültséget rendeltek el, az összesen 90 szakaszból 52 szakasz érintett, 29 szakaszon első, 23 szakaszon másodfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága tovább emelkedett, a vízügyi igazgatóságok felmérése szerint 79 800 hektár, ebből 37 100 hektár vetés-szántó.

Belvízzel az egész Alföld érintett, a legnagyobb elöntések Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak. Jelenleg a vízügyi igazgatóságok 278 szivattyútelepéből 115 üzemel, 10 millió köbméter belvizet emelnek át naponta, eddig összesen 88 millió köbmétert.

A vízügyi igazgatóságok megkezdték a belvíz betározását, 38 tározóban 35 millió köbméter vizet tároztak be eddig.