A kisbabáknak már nincs kedvük megszületni

Vágólapra másolva!
Kevesebb gyerek született januárban, mint tavaly ilyenkor, igaz, a halálozások száma is jóval alacsonyabb volt, mint az elmúlt évtizedekben az év első hónapjában. Házasodni sem volt kedvük az embereknek.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint tavaly valamivel több gyerek jött a világra, mint az előző években, Orbán Viktor miniszterelnök februári évértékelő beszédében ezt úgy értelmezte, hogy a kisbabáknak "kedvük támadt megszületni, mintha ők már tudnának valamit". "Tudják, megállíthatatlanul jön a tavasz, a szűkmarkú jelen után felívelőt, derűsebbet, netán boldogabbat tartalmaz a jövő. Lehet, hogy 2013 valóban az emelkedés éve lesz, ahogy elterveztük".

A KSH adatai szerint nem sokáig tartott ki a kisbabák kedve, ugyanis 2013 januárjában kevesebben születtek, mint egy évvel korábban: 7450 gyermek született, ez 2,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A halálozások száma is kevesebb volt ez év első hónapjában: 11 050 volt, ami 3,3 százalékos csökkenést jelent, ez nagyságrendjét tekintve évtizedek óta a legalacsonyabb januári érték. A természetes népfogyás így 3600 fő volt, 170-nel kevesebb a tavaly januári adatokhoz képest. Az előzetes adatok szerint ezer lakosra 8,9 élve születés és 13,1 halálozás jutott. Az előbbi 0,2, az utóbbi 0,5 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések száma idén januárban számottevően csökkent az előző év azonos időszakához képest, januárban 909 házasságot kötöttek, ez 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami hosszú idő óta a legalacsonyabb érték, amit januárban regisztráltak.

Az előzetes adatok szerint ezer lakosra 8,9 élve születés és 13,1 halálozás jutott. Az előbbi 0,2, az utóbbi 0,5 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 2011-es népszámlálás alapján továbbvezetett népesség becsült lélekszáma 2013. január 1-jén 9 millió 906 ezer fő volt.