Kerényi Imre saját zsebből is kifizetné a jogdíjakat

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Könyvtár sorozatot gondozó miniszterelnöki megbízott szerint minden rendben lesz a könyvek körül kialakult jogvitában. A jogok megszerzésének az elmaradásáért vállalja a felelősséget, és ha kell, maga fizeti ki a jogdíjakat.
Vágólapra másolva!

Minden jogtulajdonossal meg fognak egyezni, és ha kell, a saját pénzéből fizeti ki a jogdíjakat a Nemzeti Könyvtár sorozatban megjelent művek után Kerényi Imre. A miniszterelnöki megbízott az MTI-nek kiemelte, hogy mivel valamennyi jogtulajdonost időben megkeresték, véleménye szerint jóhiszeműen jártak el.

Az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, hogy "semmiféle anyagi vagy erkölcsi visszaélés nem történt, csupán időben elcsúsztak a szerződéskötések". Megjegyezte, hogy csak azokkal a jogtulajdonosokkal nem sikerült szerződést kötniük, akik nem válaszoltak a megkeresésükre.

Az Index.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozatban engedély nélkül jelent meg többek között Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műve. Bánffy Miklós Erdély-trilógiájának őszre tervezett kiadásától pedig elálltak, miután a jogtulajdonos nem járult hozzá a közléshez. A miniszterelnöki megbízott azt mondta, hogy már csak a jogi aktus lezárására van szükség Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda örököseivel. Hozzátette, hogy jelenleg kilenc kérdőjeles ügy van, köztük olyanok, amelyek könnyűszerrel orvosolhatók.

Kerényi Imre szerint a jogviták ártanak ugyan a Nemzeti Könyvtár ügyének, de - mint fogalmazott - "minden rendben lesz, mindenki ki lesz fizetve". Hozzátette, a jogok megszerzését az gátolta, hogy "időzavarba" kerültek. "Én a felelősséget ezért vállalom" - hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott. Szerinte az ügy "vihar egy pohár vízben, hiszen a Magyar Húsvét című antológiában rövid írásokat közöltek, így például Szabó Magdától 16 sor szerepel, amelynek a jogdíja nem éri el az ötezer forintot.

Kerényi Imre beszélt a sajtóban nagy vihart kavart szakácskönyvről, Venesz József A magyaros konyha című művéről is. Szerinte a kötet jellegzetes magyar recepteket közöl, így illeszkedik a Nemzeti Könyvtár sorozatba, és könyvkiadóként nem feladatuk beszállni a világon zajló gasztroháborúba.