Vágólapra másolva!
Adminisztratív hiba miatt jogszerű bírói döntés nélkül tartották fogva, és még akkor sem engedték szabadon, amikor a börtönben elszenvedett szexuális erőszak miatt rendkívül súlyos pszichológiai problémái jelentkeztek - állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden egy magyar férfi ügyében. A strasbourgi ítélet 18 ezer euró kártérítés és 4500 euró (összesen mintegy hétmillió forint) perköltség megfizetésére kötelezte a magyar államot.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint a magyar állam többszörösen is megsértette egy állampolgár emberi jogait azzal, ahogyan 2007-2008-ban előzetes letartóztatásban tartották. Szerintük ez a jogsértés a magyar büntetőeljárás szabályaiból következett, így az ítélet azt bizonyítja, hogy a magyar szabályozás egyezménysértő.

Az ítélet alapjául szolgáló ügy 2007. november 15-én kezdődött, amikor a kérelmezőt autólopás gyanúja miatt őrizetbe vették, majd két nappal később elrendelték előzetes letartóztatását. A magyar férfi ügyében megállapították, hogy csaknem egy hónapig - a magyar szabályok szerint is jogsértően - tartották előzetes letartóztatásban, majd négy hónapon keresztül, rendkívül rossz pszichés állapota ellenére, nem vizsgálták meg a bíróságok, hogy megváltoztatható-e kevésbé korlátozó intézkedésre, például házi őrizetre. A férfit ezalatt megerőszakolták a börtönben, ami miatt rendkívül súlyos pszichés állapotba került.

A kérelmezőt végül 2008. május 29-én engedték ki a börtönből, először házi őrizetbe helyezték, majd lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, 2009 novemberében pedig minden kényszerintézkedést megszüntettek vele szemben. A büntetőeljárás azóta is tart, és a kérelmező nem mulasztott el egyetlen tárgyalást sem.