Hófúvásokra figyelmeztetnek Pest megyében

Vágólapra másolva!
Több megyében újra havazik, Pest megyében pedig hófúvások nehezítik a közlekedést, itt a hegyvidéki szakaszokon csak nehezebben lehet közlekedni. Az ónos eső miatt több helyen elsőfokú riasztás van érvényben.
Vágólapra másolva!

Négy megye több kistérségére, valamint Budapestre citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel az ónos eső miatt. Emellett az ország három megyéjében - Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén - a havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta, az Északi-középhegység térségében péntek estig többnyire havas eső, havazás valószínű. Többfelé tapadó hóra kell számítani. Főként a Börzsöny térségében, Nógrád megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén és Heves megye hegyvidéki területein halmozódhat fel számottevő mennyiségű friss hó. Ezeken a területeken 5-20 centiméternyi hó várható, amely az alacsonyabban fekvő területeken sokfelé olvadni fog.

A Dunakanyarban, a Pilisben és a Zsámbéki-medencében a szél újra hordja a havat, a munkagépek hajnal óta folyamatosan dolgoznak ezeken a hegyvidéki szakaszokon is, ennek ellenére Pilisszentkereszt és Dobogókő körzetében a szórás ellenére havas, hóátfúvásos a burkolat, oda most még nem tanácsos elindulni - figyelmeztetett az Útinform. A 2-es főúton Szendehelynél már több kamion is félreállt, mivel az emelkedőkön csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak túljutni.

A Dunántúl nagy részén, a Duna-Tisza közén, a Jászságban és az Északi-középhegységben eső áztatja az utakat, de miután a hőmérséklet fagypont körüli, nem fagyott le.

Nógrád megyében a 22-es főúton, Kishartyán és Ságújfalu között árokba csúszott egy busz. Szintén a 22-es főúton, Dejtárnál egy másik autóbusz, míg Kétbodonyban egy szemétszállító teherautó csúszott le az útról. Salgótarján határában autók és buszok akadtak el, az út jelenleg járhatatlan.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havas területeken fokozott óvatossággal vezessenek, csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Pest megyében, főleg a hófúvásban érintett szakaszokon, továbbá a hegyvidéki utakon lehetőség szerint egyelőre ne induljanak el.