Hétszáz rendőrt vezényeltek az M1-eshez

Vágólapra másolva!
Hétszáz rendőrt irányított a katasztrófavédelem az M1-es autópályához, vannak autók, amelyeket csak emberi erővel lehet kiásni. A belügyminiszter szerint azért nem volt szükség a katasztrófariadóra, mert nem az egész országot érintette a havazás.
Vágólapra másolva!

Újabb 700 rendőrt irányított az M1-es autópálya térségébe szombat délelőtt az országos rendőr-főkapitány. Papp Károly ezt szombaton a mentést irányító műveleti központban jelentette be, ahol Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatóval beszámolót tartottak a kialakult helyzetről.

Az M1-es autópálya Hegyeshalom felől Budapest irányába járható, a főváros és Tatabánya között a határ felé tartó szakasz azonban továbbra is zárva. A 700 újonnan kivezényelt rendőr dolga egyebek mellett az utakon hagyott járművek, valamint az áramellátási gondokkal küzdő települések biztosítása - közölte Papp Károly.

A belügyminiszter a tájékoztatón azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek. Jelezte, még mindig vannak gépjárművek a hó fogságában, ezeket azonban már gépekkel nem lehet kiszabadítani, ezért kézi erővel próbálják eltávolítani a havat.

Pintér Sándor közölte, a hivatásos állomány több mint 30 ezer tagja teljesített szolgálatot a télies időjárás sújtotta területeken. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. Megjegyezte, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője közölte, hogy Budapestről buszokkal önkénteseket szállítanak a helyszínre segíteni, a Hősök terén várják a jelentkezést. A fővárosból folyamatosan indulnak az önkénteseket szállító buszok a havazás által leginkább sújtott térségekbe.

Bakondi György azt is mondta, hogy ország északkeleti részében továbbra is gondot okoz a sok helyen szünetelő áramellátás, de Hajdú-Bihar megyében már szombaton, a többi helyen pedig legkésőbb vasárnapra helyreállhat az áramszolgáltatás.