Évtizedes mélyponton az MSZP

Vágólapra másolva!
A március 15-i havas, hosszú hétvégén gyűjtött adatok szerint a kormánypártok népszerűsége alig változott - derült ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet felméréséből. Az MSZP ugyanakkor tovább esett, és az utóbbi évtized mélypontjára jutott, míg az Együtt 2014 stabilizálódni látszik.
Vágólapra másolva!

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló kutatás adatfelvétele épp a hó által lebénított március 15-i hosszú hétvégén készült, így az eredményeket valamelyest akár befolyásolhatták is az események. Az adatok a Fidesz-KDNP népszerűségének lényegi változatlanságára utalnak, mert bár a teljes népesség körében kissé csökkent a kormánypártok támogatottsága, a pártválasztók körében változatlan maradt.

A választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya 46 százalékról 51 százalékra nőtt. Ennek az elbizonytalanodásnak leginkább az MSZP a kárvallottja, amelynek szavazótábora érzékelhető mértékben csökkent az elmúlt hónapokban: a teljes népesség körében az elmúlt bő egy évtizedben nem volt ilyen alacsony, 10 százalék alatti a támogatottsága, míg a pártválasztók körében utoljára több mint két éve, 2011 januárjában volt ilyen alacsony a párt népszerűsége.

Ami a konkrét számokat illeti, a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a szavazók 24 százalékára számíthat márciusban, ami mérséklődött a februári 26 százalékhoz képest, és az MSZP szavazótábora is csökkent az elmúlt hónapban, 12 százalékról 9 százalékra. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban és márciusban egyaránt 48 százalék, az MSZP-é viszont 22 százalékról 18 százalékra csökkent.

A kis pártok helyzete változatlan

A többi parlamenti párt támogatottsága lényegében változatlanul áll. A Jobbik a teljes népességen belül a februári 9 százalék után márciusban 8 százalékon áll, míg a pártválasztók körében szavazótáboruk 16 százalékon maradt. Az LMP a teljes népességen belül februárban 1 százalékos, márciusban 2 százalékos támogatottsággal rendelkezett, a pártválasztók között pedig maradt 3 százalékon.

Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül az előző havi 5 százalék után ebben a hónapban 6 százaléknyi szavazót vonzott, a pártválasztók körében pedig a februári 9 százalék után márciusban 11 százalékot kapna. A Demokratikus Koalíció márciusban is, ahogy hónapok óta változatlanul 1 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 1 százalékról 3 százalékra módosult a támogatottságuk.