Egyre fenyegetőbb az árvízi helyzet

Vágólapra másolva!
Baranyában már több patak kilépett a medréből. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzik. A már megkezdődött enyhülés, valamint a lehulló csapadék miatt a vízfolyások mindegyikén számítani lehet kisebb-nagyobb árhullámok kialakulására.
Vágólapra másolva!

Baranyában egyre több településen kénytelenek védekezni az árvíz ellen a hirtelen elolvadt hó és az esőzések miatt. A helyi vízfolyások szintje jelentős mértékben emelkedett az elmúlt huszonnégy órában, vannak, amelyek már ki is léptek medrükből. Ezért Sásdon, Baranyajenőn, Szászváron, Kárászon, Magyaregregyen, Hobolban, Királyegyházán homokzsákokkal, esetenként szivattyúkkal, átereszek megnyitásával igyekeznek megelőzni a károkat.

Az Orfűi-patak kilépett a medréből, a víz azonban jelenleg mezőgazdasági területekre folyik, lakóházakat nem veszélyeztet. Nagyharsányban és Okorágon a belvíz okoz gondot, számos településről vízzel elöntött vagy beszakadt pincék, vízátfolyások miatt hívták a katasztrófavédelmet. A védekezésbe önkéntes tűzoltók, mentőcsoportok és a lakosság is bekapcsolódott.

Baranyában az elmúlt egy napban 30 milliméter csapadék hullott, és elolvadt a hó nagy része a Mecsekben. Az előrejelzés szerint a következő 24 órában további 20 milliméter eső eshet.

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzik, a lehullott eső nyomán a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki. A csapadékos időjárás következtében az elmúlt 24 órában a belvízzel borított terület a Közép-Tisza vidékén csaknem kétezer hektárral nőtt, így már több mint 18 ezer hektárnyi föld áll víz alatt.

A Zagyva-Tarna vízrendszerben újabb árhullám indult el, Jászteleknél az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó, 355 centiméteres vízállást rögzítettek. A Körösök vízrendszerének romániai vízgyűjtőterületén szintén áradnak a folyók, így a Hármas-Körösön is lassú vízszintemelkedés figyelhető meg.

A Zagyva áradása miatt szombat 8 órától elsőfokú készültséget rendeltek el a folyó Újszász-Jászberény közötti szakaszán. A Tiszán és mellékfolyóin 394 kilométer hosszú védvonalon folyik az első foknak megfelelő árvízi védekezés, és továbbra is másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás térségében, 52 kilométeres védvonalon.

A Közép-Tisza vidékén a belvíz alatt álló 18 ezer 250 hektárból 5 ezer 400 hektár vetés és 4 ezer hektár szántó. A Kötivizig szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 38 torkolati szivattyútelep és 9 db mobil szivattyú csaknem 2,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belterületi elöntések miatt három önkormányzat: Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Tomajmonostora folytat védekezést a belvíz ellen.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint másod- vagy akár harmadfokú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek a hétvégén Magyarország egyes folyóin. Országosan 80 700 hektár van belvíz alatt, ebből 34 ezer hektár szántó. A legnagyobb elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak. A szakemberek szerint a belvízzel elöntött területek nagysága elérheti a 100 ezer hektárt, ha a meteorológiai előrejelzés helytállónak bizonyul.