Budapest milliárdos pert vesztett CET-ügyben

Vágólapra másolva!
Hét és fél milliárdos pert vesztett a főváros a CET-ügyben az MKB bank ellen, számolt be a Nol.hu. A bíróság érvényesnek ismerte el azt a megállapodást, amely szerint a szolgáltatási szerződés felmondásakor az önkormányzat köteles kifizetni az adósságot, akkor is, ha egy harmadik szereplő, a szolgáltató miatt szűnt meg a szerződés.
Vágólapra másolva!

A pert szinte pontosan egy éve indította az MKB Bank 25 millió euró és kamatai megfizetéséért a budapesti önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszéknél. A bank a beruházó Porto Investment Hungary Kft. által kötött megállapodásban foglalt önkormányzati fizetési kötelezettségvállalásra hivatkozott.

A Porto Investment Hungary Kft. a pesti Duna-parton, a közraktárak helyén indított kulturális célú projekt beruházója. A létesítményt eredetileg 2010 augusztusában kellett volna átadni., de a Porto, a kivitelező és az önkormányzat vitája miatt nem lehetett még megnyitni.

A Porto Investment közbeszerzési pályázaton nyerte el a beruházás és a PPP-konstrukcióban 25 évre szóló üzemeltetés jogát. 28,4 millió euró hitelt vett fel az MKB Banktól a 30,8 millió eurós beruházáshoz.

A főváros vezetése 2011 januárjában kezdte vizsgálni a beruházást, kifogásolva egyebek mellett a határidő be nem tartását. Miután a beruházó nem fizette meg a késedelmi kötbért - mondván, vis maior esetek hátráltatták a befejezést -, a főváros lehívta a 3,9 milliós eurós bankgarancia teljes összegét. Ezután a beruházó 2011. augusztus 31-én felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződést.

A Fővárosi Közgyűlés 2011 szeptemberében felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a jogi lépéseket a CET beruházója által felmondott szolgáltatási szerződésből származó kárigény per útján történő érvényesítéséhez.

A Nol.hu írása szerint az MKB és a főváros egyelőre várja az írásba foglalt határozatot, a döntés pedig vélhetőleg meglepte a városvezetést. Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: a városvezetés 100 százalékig biztos abban, hogy nem lesz per, lévén, hogy az MKB Bankkal különösen jó a kapcsolatuk. Helyettese, Bagdy Gábor ezt megerősítve kijelentette: napi tárgyalásokat folytatnak a CET-ről a pénzintézettel - idézi fel a közelmúlt nyilatkozatait a lap.

A CET körüli vitákról szóló híreinket itt találja meg.