P. László biofűre fogta a kábulatát

folytatódott a Bándy-ügy tárgyalása a Pécsi Törvényszéken, P. László vádlott az újonan berendelt tanúkat nézi
Vágólapra másolva!
Mennyire volt beállva a Bándy-gyilkosság napján a vádlott, és miért hívta máshogy az áldozatot, mint a barátai - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a bíró a per hétfői tárgyalásán. Előkerült egy titokzatos tanú is, aki úgy tudja, hogy nem csak egy gyilkos volt.
Vágólapra másolva!

A tárgyalóteremben annyira csend volt, hogy a bíró csak a formalitás kedvéért mondta el a hétfői tárgyalás előtt, hogy maradjon csendben a hallgatóság. Hétfőn tanúkat és szakértőket hallgattak meg.

A bíró ezután Bándy Kata vőlegényét és P. László ismerőseit hallgatta meg. A tanúként beidézett vőlegény zárt tárgyalást kért arra hivatkozva, hogy "Bándy Kata életét elvették, de ez nem jelenti azt, hogy emberi méltósághoz való jogát is elvegyék". A bíró elutasította a kérést, mert bár szerinte egyes médiumok megsértették a tárgyalás szabályait, de nem mindegyik, illetve a hátralévő időszakban nem lesz szó olyan kérdésekről, amelyek bizalmas kezelése előbbre való lenne a közérdek kontrolljánál.

Újságírók várakoznak a tárgyalóterem előtt. Kattintson a fotóra! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kati vagy Kata?

Kivétel nélkül helyreigazította, ha valaki Katinak hívta - mondta a Bándy vőlegénye a sértettről. Aki ismerte, az még a háta mögött is Katának szólította? - kérdezte bíró, amire a tanú igennel felelt.

A bíró ezzel azt szerette volna megtudni, hogy a vádlott mennyire ismerte a sértettet. Vallomásában legalább kilencszer Katinak nevezte, de nem tudta megmondani, hogy miért. P. szerint előfordult, hogy Bándy kijavíttatta, de volt olyan is, amikor nem.

P. László és az új tanúk. További képekért kattintson a fotóra! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezután P. egyik börtönben ülő ismerősét idézte be a bíró. A tanú kérte, hogy vallomása alatt vezessék ki P. Lászlót a teremből. P. után a vádlott anyját és korábbi barátnőjét is kivezették. A tanú nyáron ismerkedett meg P. Lászlóval, két-három alkalommal találkoztak. A tanú szerint legközelebb a börtönben találkoztak, ahol P. megkérte, hogy vallja azt, hogy látta őt Bándyval. P. ezért a vallomásért egy Audit ajánlott a nyár óta börtönben ülő tanúnak.


szólj hozzá: Bándy utolsó estéje a térfigyelő kamerákon

Bányai Kata útja az utolsó estéjén a térfigyelőkamerák felvételén

Kábítószer hatása alatt állt-e P. László?

A tanú után egy toxikológus szakértő következett, aki szerint a bűncselekmény időpontja után egy héttel vett mintából kiderült, hogy P. szervezetében amfetaminalapú dizájnerdrog volt. A szakértő szerint egy hét után nem lehet megállapítani, hogy a cselekmény időpontjában állt-e kábítószer hatása alatt a vádlott. A dizájnerdrogok 48-72 óra alatt lebomlanak a szervezetből, tanúvallomásában P. azt mondta, hogy csak marihuánát fogyasztott, de azt sem közvetlenül a bűncselekmény előtt.

További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

P. azt mondta, hogy a bűncselekmény napján valami "biofüvet" szívott, három-négy cigarettát szívtak el az ismerőseivel, utána maradt még nála az anyagból, és ennek a hatása alatt állt. A szakértő szerint a szintetikus kannabinoidok hatása négy órán át tart, 48 óra alatt ürülnek ki, az alkohol és a szintetikus drogok együttes hatása viszont exponenciálisan növekszik, a kettő együtt nagyon erős. A szintetikus kannabinoidok hasonló hatást mutatnak, mint a természetes marihuána: könnyedséget, gátlástalanságot kelthetnek - mondta a toxikológiai szakértő.

P. folyamatosan telefonált a cselekmény elkövetése után

A toxikológus szakértő után meghallgatták a rendőrségi igazságügyi szakértőt, ami azért volt fontos, mert P. tagadta, hogy megerőszakolta volna Bándyt, ezt azzal próbálta alátámasztani, hogy az esemény időpontjában internetezett. A szakértő megállapította, hogy P. telefonja alkalmas lehet arra, hogy ha nincs aktiválva a billentyűzár, akkor egy gomb véletlenszerű megnyomásával kapcsolódjon az internethez.

P. László kirendelt ügyvédje. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezután Bándy Kata aznap esti útját mutatták be a térfigyelő kamerák alapján. A Beck's söröző felvétele szerint Bándy és baráti társasága 20.36-kor ment be a sörözőbe. Ezután hajnali 1.59-kor látszik Bándy, amint a kórház téren sétál közepes gyorsasággal - magyarázza a bíró. 2.06 perckor a Széchenyi téren látszik a térfigyelő kamerákon. 2.16 perckor a Vasarely téren haladt keresztül. Ezután a Shell kút biztonsági felvételét mutatták meg. P. László 3.29 perckor ment be, folyamatosan telefonált. A kúttól való távozása után a felvételek alapján jobbra fordult, bár vallomásában azt állította, hogy balra ment.

Pándy Kata korábbi vőlegénye beszél a bíróság előtt. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A bíró perbeszédekre való felkészülés miatt április 5-ére halasztotta a tárgyalás folytatását.

A tárgyalás első három napján P. László csak részben ismerte el bűnösségét: a gyilkosságot elismerte, a nemi erőszakot nem. A tárgyalás korábbi szakaszairól készült tudósításunkat ide kattintva olvashatja.