Házhoz jönnek ezentúl a pártok talpasai

Vágólapra másolva!
Munkanapokon akár otthon is felkereshetnek ezentúl bárkit az aláírásgyűjtők, miután a parlament rendkívüli sürgősséggel elfogadott egy erről szóló fideszes indítványt. Az adatvédelmi hatóság elnöke a múlt héten még szóvá tette, hogy ez súlyosan sértheti a magánszférát.
Vágólapra másolva!

Lehet aláírásokat gyűjteni ezentúl az emberek otthonában is, miután az Országgyűlés kedden elfogadta fideszes képviselők erről szóló indítványát. Az adatvédelmi törvény hétfőn benyújtott módosítását 251 igen és 3 nem szavazattal - kivételes sürgősséggel - hagyták jóvá a képviselők. Munkaszüneti napokon vagy gazdasági célból nem lehet aláírásért zaklatni ezentúl sem senkit.

A módosítás előzménye, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila múlt kedden közölte: adatvédelmi szempontból nem elfogadható, hogy aláírásokat lakásokban gyűjtsenek. Állásfoglalást azzal indokolta, hogy az aláírások ilyenfajta gyűjtése magában rejti annak kockázatát, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett "negatív listákat" állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy adott kezdeményezésben.

Péterfalvi szerint közterületen lehet aláírásokat gyűjteni, azonban ebből a célból tilos az állampolgárokat otthonukban felkeresni - mondta Péterfalvi, mert szerinte ez az érintettek zaklatásának minősülne, ami súlyosan sértené a polgárok magánszféráját és a tisztességes adatkezelés követelményét.

A módosítást kezdeményező fideszes képviselők szerint a jogszabály jelenleg nem tartalmaz rendelkezést arról, hogy két alkotmányos alapjog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúly hogyan teremthető meg. Javaslatuknak célja, hogy az otthonokban zajló aláírásgyűjtéskor egyszerre legyen biztosítva a tisztességes adatkezelés követelménye, a magánszféra védelme és az, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítása ne ütközzön akadályba.