Rogán: Az Alkotmánybíróságnak kedvezünk

Vágólapra másolva!
Rogán Antal szerint az alaptörvény módosításával nem szűkül, hanem bővül az AB jogköre.
Vágólapra másolva!

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal szerint az alaptörvény módosításával gyakorlatilag az Alkotmánybíróság (AB) kéréseit hajtja végre a parlament, a döntést pedig kellően meggondolták. Rogán szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az alaptörvény módosításával négy héten át foglalkozott az parlament, és nem áll szándékukban a zárószavazás előtt módosító javaslatot benyújtani az indítványhoz.

Szerinte a híresztelésekkel ellentétben nem szűkül, hanem bővül a testület jogköre (a témáról itt olvashat bővebben). A módosítás sok kérdésre ad megoldást, példaként említve az egyházak elismerésével kapcsolatos parlamenti döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségét.

Az uniós aggályokkal összefüggésben Rogán azt mondta, hogy a "nyomásgyakorlás politikáját" nem tudja elfogadni, elképzelhetetlennek tartja, hogy a szuverén magyar parlamentnek "kívülről, külföldről mondják meg, mit kell tennie".

Rogán kitért a Fidesz-székház csütörtöki elfoglalására. Szerinte a tüntetést a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 támogatta, és amíg a szervezet "törvénytelenséget támogat", addig nem teheti, hogy a szuverén parlament döntéseit kritizálja. Azt is hozzátette, hogy "kénytelenek felkészülni a további törvénytelen akciókra".