A tüntetőknek adott igazat a bíróság a TEK-kel szemben

Vágólapra másolva!
Aránytalanul korlátozta a gyülekezési jogot a BRFK és a TEK a múlt héten hétfőn, amikor civilek a negyedik alkotmánymódosítás ellen akartak tüntetni a Sándor-palota előtt a budai várban. Ezt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság állapította meg, amelyhez a Magyar Helsinki Bizottság fordult jogorvoslatért.
Vágólapra másolva!

Jogellenesnek nyilvánította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy a rendőrség a múlt héten hétfőn megtiltotta a negyedik alkotmánymódosítás elleni tüntetést a Szent György téren a Sándor-palota előtt a budai várnegyedben - közölte hétfőn a Magyar Helsinki Bizottság. A bíróság kimondta, lehetett volna tüntetni a Sándor-palotánál.

A szervezet munkatársai a múlt héten hétfőn délután jelentették be a BRFK-n, hogy aznap este tiltakozni kívánnak az Alaptörvény negyedik módosítása miatt. A demonstráción felszólították volna Áder János államfőt, hogy vétózza meg az alkotmánymódosító csomagot. A BRFK azonban a TEK intézkedésére hivatkozva megtiltotta a rendezvényt, mondván, hogy amiatt a Szent György tér 2013. március 8. és 16. között nem minősül közterületnek, és ezért ők nem jogosultak eljárni. A tüntetők végül máshol gyűltek össze.

A civilek bíróságon támadták meg a határozatot. A bíróság kimondta (a határozatot itt elérheti - pdf), hogy a Szent György tér nem vesztette el a közterületi minőségét, így a bejelentést hatáskör hiányában nem utasíthatta volna el a BRFK. A határozatból az is kiderült, hogy a TEK biztonsági intézkedése nem mindenkire vonatkozott. Így például szabad bejárásuk volt a téren működő kereskedelmi és vendéglátóhelyek alkalmazottainak, valamint az oda látogató vendégeknek. Azt a TEK is elismerte a bíróság megkeresésére, hogy a tér "műveleti területté" nyilvánítása nem jelenti azt, hogy a térre nem léphet be senki, csak annyit, hogy ott fokozott rendőri jelenlétre kell számítani, és ha a védett személy biztonsága megköveteli, akkor korlátozásokra is sor kerülhet.

A bíróság egyetértett azzal is, hogy a BRFK és a TEK határozatai nem indokolták azt, hogy bármely védett személy biztonsága érdekében szükséges volt a tüntetés megakadályozása, ezért a BRFK döntése a gyülekezési jog aránytalan korlátozását valósította meg. A Helsinki Bizottság emlékeztetett arra, hogy 2007-ben a Kossuth téri kordon is ezért volt jogellenes.