Mérgesek a bringások a havas utak miatt

Vágólapra másolva!
A kerékpárutak hótalanítására nincs határidő a budapesti közterületfenntartónál, ezért a mostani szabályok átírását kéri a Magyar Kerékpárosklub. Egy nap alatt hómentesített bringautakat szeretnének.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass "HÓ24!" néven akciót indított a kerékpárforgalmi hálózat rutinszerű hómentesítéséért - írja keddi közleményében a Magyar Kerékpárosklub. A két szervezet nyílt levélben fordult az FKF-hez, hogy megtudják, milyen rendszerben jómentesítik a kerékpárutakat. A közlemény szerint kiderült, hogy az FKF határidők és helyismeret hiányában a kerékpárral közlekedőkre az utolsók között gondol, a Kerékpárosklub ezért a fenntartás egész évre kiterjedő felülvizsgálatát kezdeményezi.

Bár a kerékpárutak takarításához a klub szerint jóval egyszerűbb gépek kellenek, mint az autóutak tisztán tartásához, az FKF-nek még sincs elegendő gépe a takarításához, és megfelelő útnyilvántartás és határidők hiányában ez nem is számon kérhető: a 7 osztályba sorolt közfelületek közül a kerékpárutak az utolsó előtti osztályba tartoznak, de - a járdákhoz hasonlóan, és az úttestekkel ellentétben - takarításukra nincs előírt határidő.

A Kerékpárosklub azt kéri, hogy rendeletmódosítással határozzák meg a tisztítási határidőket, ami lehetőleg legyen 24 órán belül. A rendszeres tisztításhoz erőforrásokat kérnek, és tárgyalni akarnak az egész évi karbantartáshoz szükséges teendőkről. Részletek itt.