A kormány hamarosan dönt az egyházak devizahiteleiről

Vágólapra másolva!
Elkezdődtek a kormány és az egyházak közötti egyeztetések az általuk felvett devizahitelek konszolidációjáról. Döntés a közeljövőben várható.
Vágólapra másolva!

A kormány a közeljövőben tárgyal az egyházak által felvett devizahitelek tervezett konszolidációjáról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága hétfőn. A közlemény szerint megkezdték az egyeztetést az ügyben érintett egyházakkal, s ennek alapján teszik meg az előterjesztést. Bővebb tájékoztatást az államtitkárság a kormánydöntés utánra ígért.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata múlt pénteken azt közölte, hogy az MRE által korábban felvett devizahitelek mértékéről és lejáratáról voltak ugyan előzetes egyeztetések a kormánnyal, de a hitelkonszolidáció módjáról érdemi egyeztetések még nem történtek.
Megerősítették, hogy az egyház megkereste a kormányt azzal a kéréssel: "valamilyen könnyítési konstrukciót" - a lakossági devizahitelek visszafizetésének megsegítéséhez hasonlóan - az általuk felvett devizahitelek visszafizetésére is tegyenek lehetővé. Közlésük szerint a református egyház által felvett devizahitelek összege mintegy 14,3 millió svájci frankot tesz ki.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken Hódmezővásárhelyen azt mondta, hogy az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját tervezi a kormány. A politikus azt mondta, hogy 2002 után a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány megszegte az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos kárpótlási megállapodást, ennek következtében az egyházak nem kapták meg határidőre a nekik járó összeget. Ennek a hiánynak a fedezetére vettek föl református egyházkerületek piaci körülmények között - akkor előnyösnek tűnő - devizahiteleket. A pillanatnyi fizetési nehézségek orvoslására szolgáló összeget az egyház működtetésére, szociális és oktatási feladatainak ellátására fordították - ismertette az államtitkár, aki hozzátette, hogy mintegy 15 millió euró azoknak a devizahiteleknek a teljes nagysága, amelyeket a tulajdoni kárpótlásból eredő fizetési kötelezettségeit megszegő állam miatt kialakult átmeneti likviditási problémák megoldására vettek fel.

A kormány múlt kedd éjszaka tárgyalt a több református egyházkerületet érintő problémáról, s úgy döntött, hogy az állam nagy valószínűséggel át fogja vállalni ezeket a hiteleket, vagy segít a törlesztésben - mondta az államtitkár.