Lassan szabadulnak ki a falvak

hó, havazás, rendkívüli időjárás, összefoglaló cikk
Vágólapra másolva!
Egyre több útszakaszt adtak vissza szombaton a forgalomnak, de volt, hogy az M1-es autópályát és az 1-es főutat ismét le kellett zárni a dugó, illetve a jeges úton összecsúszó kamionok miatt. Az M1-esre 700 rendőrt és önkénteseket is vittek segítségül. Az utakon rekedteket már pénteken kimentették, de a nagy hidegben négy ember halálra fagyott otthon az éjszaka. Bőven van még elzárt település, és áram nélküli falu.
Vágólapra másolva!

Négy ember vesztette életét az elmúlt 24 órában a hideg miatt - közölte szombat hajnalban a rendőrség, de az [origo] kérdésére hozzátették, hogy egyiküket sem az utakon érte a halál, hanem házuk körül vagy lakásukban fagytak halálra.

Az utakról Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentése szerint mindenkit kihoztak. Pontosabban úgy fogalmazott, hogy "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is, tehát nincs olyan magyar ma este, aki ne kapna enni, inni, és ne lenne biztonságban". Szombat délutáni adatok szerint 14 400 embert és 3700 járművet szabadítottak ki a hóból.

Nem mindenkihez jutott el a gyors segítség. Volt olyan autós, aki először segített, de maga is elakadt. "Közel egy napja veszteglünk a 81-es főúton. Mi és még sokan mások az elakadt kamionok között. Tegnap mi még tudtunk segíteni árokba csúszott autósokon, de mára már a vontatókötelünk is elszakadt, és mi is segítségre szorulunk" - írta a segítő helyeket felajánló térképen. Azt írta, a hó betemeti az autókat, jegesednek az ablakok, az ajtót alig lehet kinyitni belülről. "Néha kimegyek és körbelapátolom az autót,de reménytelen harc a hóval" - írta segítséget kérve.

Sokan ajánlottak szállást, ételt, forró italt. "Szívesen segítünk forró teával vagy kávéval, ha valaki erre rekedt" - írta az egyik bakonyszentlászlói segítő. "Traktor beizzítva, ha kell valakinek segítség az utakon Balatonlelle környékén! Bátran hívjon" - írta egy másik, balatonlellei lakos. (A helyiek segítőkészségéről, és egyes bajba jutottak elégedetlenségéről itt olvashat további történeteket.)

A katasztrfófavédelem honlapján található veszélytérkép szombat délelőtt üres volt, vagyis hivatalosan sehol nem figyelmeztettek veszélyhelyzetre. A rendőrség délelőtt 700 rendőrt vezényelt pluszban az M1-esre, hogy segítsenek az autók kiásásában, sőt önkénteseket is toboroztak.

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A honlap szombat délelőtt

Még mínuszok lesznek

Szombaton már javul az idő, de estére ismét mínuszok jönnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délután -1 és +4, éjszakára -2 és -8 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. A hófúvások miatt kilenc megyére jelentettek riasztást.

Az utak letakarítása egyre jobban áll: délelőtt újabb utakat nyitottak meg, egyre több falvat szabadítottak ki a hófogságból. Az M7-est teljesen átadták már a forgalomnak, de az M1-es forgalmát újra korlátozni kellett szombat délelőtt, mert annyira feltorlódott a kocsisor, hogy a rendőrök nem engedhettek fel több autóst.

Az 1-es főútat először átadták a forgalomnak, de reggel ismét le kellett zárni egy Tatabányánál történt baleset miatt. A város határában a Birka csárdánál több teherautó csúszott meg és fordult keresztbe a jeges úton. Teljes útzárat rendeltek el, amelyet fél tízkor oldottak fel. A reggel szintén megnyitott 8-as főutat két ponton is lezárták délelőtt: Hosszúperesztegnél és Hajmáskérnél egy-egy kamiont mentenek ki. Egy autóbusz pedig Sárospatak közelében csúszott árokba a 37-es főúton. Nem sérült meg senki, de a fél útpályát le kellett zárni a műszaki mentéshez.

Forrás: Ungár János olvasónk felvétele
Átmeneti szállás Nagyszentjánoson (olvasónk felvétele)

A rendőrség azt kérte, hogy aki teheti, ne induljon még útnak. Azt is közölték, hogy lehet őket hívni az út szélén hagyott járművekért. A főkapitányságokon egy-egy illetékes foglalkozik a tájékoztatással. A rendőrség azt ígérte, vigyáz az autókra, amíg a tulajdonosaik érte tudnak menni.

Már csak a szokásos késések

Pénteken szinte lebénult az ország közlekedése, ez alól a vonatok sem voltak kivételek. A Mávinform szombaton viszont azt közölte, hogy szinte minden vonat el tudott indulni menetrend szerint, és jelentősebb késés sem alakult ki. Ez alatt azt értették, hogy 20-30 percnél nincs nagyobb késés, ez is csak a váltók befagyása miatt.

A MÁV a nagyobb vidéki állomásokat nyitva hagyta az éjszakára, hogy a fagyok miatt betérőknek legyen hol melegedniük. A budapesti Keleti pályaudvaron három hálókocsit állítottak fel, hogy a csatlakozást lekéső utasok szállást kapjanak, itt 120-an fértek el.

Pénteken 70 ezer ember áramszolgáltatása szünetelt, az E.ON este még 81 települést említett. A szolgálató szombaton helikoptereket is bevetett, hogy 30 kilométernyi vezetéket tudjanak cserélni. A katasztrófavédelem szombat reggel azt közölte, hogy Szabolcsban még 77 település van áram nélkül. Az ivóvíz-szolgáltatás azonban mindenhol helyreállt.

A pénteki áldatlan állapotokról itt olvashat bővebben, ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben pedig a szombati híreket olvashatja a havazásról.