Új testületek jönnek létre a drogfogyasztás visszaszorítására

Vágólapra másolva!
Kábítószerügyi koordinációs tárcaközi bizottság, valamint kábítószerügyi tanács létrehozásáról döntött a kormány. Az új testületek a korábbi kábítószerügyi koordinációs bizottság munkáját veszik át.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt években jelentősen átalakult a kábítószerpiac, a kínált szerek és a terjesztésük is megváltozott, ezért fokozott együttműködés szükséges a droghasználat terjedésének megelőzéséhez, visszaszorításához. A minisztérium tájékoztatása szerint a kábítószerügyi koordinációs tárcaközi bizottság - amelynek tíz tagja lesz - a drogprevenciós feladatokat koordinálja az államigazgatáson belül.

A kábítószerügyi tanács a civil szervezetekkel történő egyeztetés fórumaként működik majd, így a döntéshozók több civil és szakmai szervezet véleményét, javaslatát is megismerhetik. A tizennyolc tagú tanácsban megismert vélemények, megfogalmazott javaslatok a kábítószer-használattal összefüggő problémák összehangolt kezelését segítik - írja a tárca, hozzátéve, hogy az új, kibővített konstrukció lehetőséget ad a különféle szakterületek közötti közvetlen és rendszeres párbeszédre, a szervezetek tevékenységeinek összehangolására, hatékonyságuk erősítésére. A tanács elnöki tisztét a szakterületért felelős állami vezető látja el, ami az Emmi szerint egyenes utat biztosít a kormányhoz a civil szféra javaslatainak.