Kiégés fenyegeti a kormánytisztviselőket

Vágólapra másolva!
A tavaly alakult Magyar Kormánytisztviselői Kar, azaz a kormánytisztviselők kamarája stresszoldó étkezési tanácsokkal igyekszik segíteni a kormányzásban megfáradt hivatalnokokat. A kiégéssel fenyegetett bürokratákat többek között étkezési tízparancsolattal és általános életmódtanácsokkal látja el a Kar.
Vágólapra másolva!

A 2012-ben alakult Magyar Kormánytisztviselői Kar honlapján testi-lelki segítségnyújtást ajánl a kifáradástól és a kiégéstől veszélyeztetett kormánytisztviselőknek. A szakmai kamara honlapján levő Egészségsarok pont bevezetőjében már rögtön a kormánytisztviselők stresszes életéről írnak. "A kormánytisztviselő jellemzően egész nap az irodában ül. Koncentráltan dolgozik, jól körülírt feladata van, melyet határidőre kell teljesítenie. Csapatmunkás, munkája függ a többiek teljesítményétől is. Alapvető elvárás a felkészültség, a jogszabályok követése és betartása, betartatása. Mind intenzív szellemi tevékenység. Ugyanakkor családja van, baráti köre, akár kapcsolata, akikkel kapcsolatban felelőssége van, melyet sokszor a feladatok halmozódása és egyéb munkahelyi okok miatt úgy érzi, nem tud teljesíteni. Az eredmény: stressz! Annak minden lelki és igen korán biológiai következményével." - írják a honlapon.

Éppen ezért az Egészségsarok a lelki és testi problémákban szeretne segítséget adni a stressztől veszélyeztetett kormánytisztviselőknek, akik a honlap szerint névtelenül fordulhatnak a Kar szakképzett tanácsadóihoz. De nem csak tanácsadással, hanem életmód-programokkal is támogatják a kormányzati ügyektől megfáradt hivatalnokokat. A Kar honlapjára fokozatosan feltöltött nyolchetes, receptekkel is kiegészített anti-stressz étkezési tanács betartásával azt ígérik, hogy a hivatalnoknak lesz energiája leküzdeni a problémákat.

Az első héten "Az étkezés 10 parancsolatát" ajánlják a kormánytisztviselők figyelmébe. A tízparancsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy egyenek lassan, reggelizzenek minden nap, tízóraira pedig egyenek egy tenyérnyi gyümölcsöt. Az uzsonnázást is javasolják, mert "az uzsonna a munka után (vagy közben) szolgálja az ellazulás, a társas kapcsolatok ápolását", sőt, a megfelelő folyadékbevitelre is felhívják a figyelmet: "a csapvíz is jó, kivéve néhány települést (az ott élők tudnak róla!)." - írják a honlapon.

A kormánytisztviselők egy étkezéssel kapcsolatos felmérőt is kitölthetnek, amelyben azt kérdezik szoktak-e reggelizni, isznak-e eleget vagy, hogy esznek-e elegendő gyümölcsöt. A tudatosan táplálkozó kormánytisztviselőknek azt ígérik, hogy "két hónap múlva (...) mások számára is példaképek lesznek a munkahelyen, a családban és a baráti körben, mert látványosan javulhat közérzetük, munkakedvük, teljesítményük!".