Sztrájktörő diákok jelentek meg az ELTE-n

Vágólapra másolva!
Több egyetemről verbuválódott diákok akarták feloszlatni az ELTE-n lévő egyetemfoglalást, de végül nem jártak sikerrel. A sztrájktörők úgy vélték, hamisítvány a kiszivárgott HÖK-lista, és a röghöz kötés mellett érveltek.
Vágólapra másolva!

Ötven diák jelent meg az ELTE egyik előadójában zajló egyetemfoglaló fórumon, és kiálltak a kormány felsőoktatási politikája ellen - írja az Index.hu szerdán. A hírportál szerint az volt a tervük, hogy többen jelennek meg a helyszínen, mint ahányan az egyetemfoglalók vannak, majd a bázisdemokrácia szabályait használva megszavazzák, hogy legyen vége a demonstrációnak.

Azonban nem jött össze a kellő létszám, ezért a tiltakozók a terem egyik sarkából mondták el a véleményüket. Többek között kiálltak a feloszlatott HÖK mellett. Továbbá hitet tettek a röghöz kötés és az államilag támogatott szakok átstrukturálása mellett, amelyek miatt elindultak az egyetemi tiltakozások.

A tiltakozók nem csak a BTK diákjai közül kerültek ki. Egy műszaki egyetemista elmondta, hogy szerinte nem valódi a botrányt kavart HÖK-lista, amelyen feltételezett pártszimpátia és származás alapján vették végig az egyetem több mint 600 hallgatóját - írja az Index.hu.
A tiltakozó hallgatók mellett szólalt fel egy velük érkező tanár, aki Szentgyörgyi Rudolf néven mutatkozott be. Ő elismerte a fórum demokratikus értékeit, ugyanakkor a rend, amit itt lát, szerinte "egyoldalú rend. Olyan, mint amikor 1945-ben a szovjetek egyoldalú rendet kényszerítettek rá a magyarokra."

A tiltakozók a röghözkötés, a listák hamis volta mellett érveltek. A bekiabálások közt elhangzottak szélsőséges kijelentések is: "Ha az egész rendezvényetek az egyetemről szól, miért kell holnapra buzipropaganda előadást szervezni?" Csütörtökre a fórumozók az alaptörvény kiegészítéséről szerveznek konferenciát, amelynek egyik eleme a házasságot férfi-nő kapcsolatra redukáló kormányzati alapállás kritikája - írja az Index.hu.

A tiltakozók tagadták, hogy párt vagy mozgalom szervezésére jöttek össze különböző egyetemekről. Elmondásuk szerint a Facebookon szerveződtek, sem a HÖK-höz, sem a jobbikos Magyar Tavasz-mozgalomhoz nincs közük.