A HÖK a származásuk szerint listázta a diákokat az ELTE BTK-n

Vágólapra másolva!
Világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján listázta a diákokat éveken át a hallgatói önkormányzat az ELTE BTK-n - közölte az Atv.hu. A nyilvánosságra hozott listán a diákok neve mellett például ilyen megjegyzések szerepelnek: "csúnya zsidó feje van", "buta evangélikus lányka", vagy  "sokat olvasó cigánylány", illetve az is, hogy zsidó származású lehet-e a diák. Az adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK jelenlegi elnöke is elismerte a listák létezését, de szerintük a kényes részleteket utólag hamisította valaki.
Vágólapra másolva!

"Csúnya zsidó feje van"; "Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc"; "szerintem cigó"; "biztos, hogy ratyi" - ilyen megjegyzések szerepelnek azon az Atv.hu birtokába jutott listán, amelyet az ELTE BTK hallgatói önkormányzata (HÖK) készített 2009-ben.

Az Atv.hu információja szerint a világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján éveken át listázták a gólyatáborba jelentkező diákokat. A HÖK-ösök a közösségi oldalakon szereplő képek, hozzászólások és ismerősök alapján tehették a megjegyzéseket. A 2009-ben készült listán 600 hallgató adatai szerepelnek olyan megjegyzésekkel, mint például: "filmbuzi, ateista, Demszky-ismerős", vagy éppen "rendes néptáncos katolikus lány", "Pistának jó lesz". Az új hallgatók adatai között a középiskolájuk, telefonszámuk és pólóméretük mellett az is szerepel, hogy kérnek-e kollégiumi elhelyezést.

A listán szerepel két oszlop is, amelyben csak betűkódok szerepelnek. Az egyik oszlopban I és N betűk, azaz igen és nem utal a gólyák származására. Az eldöntendő kérdés pedig az, hogy az illető zsidó-e. Szintén kódokkal tüntetik fel a pártszimpátiát: az A jelölte az MSZP-t, a B az SZDSZ-t vagy az LMP-t, a C a Fideszt, a D pedig a Jobbikot.

Jelenleg is léteznek adatbázisok

Az internetes oldal szerint ugyanakkor már a korábbi években is készültek ilyen listák. Az Atv.hu-hoz került listán készítőként Silhavy Mátét jelölték meg, aki 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt, ma pedig a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának jobbikos tagja. Silhavy elismerte, hogy ő és HÖK-ös aktivisták készítették a táblázat alapját. Évente 7-800 jelentkező egyenként többoldalnyi adatát nehéz volt papíron tárolni, ezért dolgozták ki 2008-ban az új rendszert, "így sokkal egyszerűbb volt az összegzés" - mondta Silhavy Máté az Atv.hu-nak. Silhavy ugyanakkor tagadta, hogy ők írták volna a megjegyzéseket a táblázatba. Szerinte elképzelhető, hogy valaki utólag írt bele a listába, ugyanis 150-200 hallgató is hozzáférhetett a számítógépeken tárolt listákhoz.

Silhavy Máté az [origo]-nak később így pontosította az Atv.hu-n olvasható mondtatait: "Így sokkal egyszerűbb volt a szervezés, megvoltak egyértelműen az adataik és le tudtuk ellenőrizni a befizetési bizonylatokat, illetve, hogy tényleg az egyetem elsőéves hallgatói. Az elektronikus űrlaprendszerként a Wufoo nevű, fizetős internetes szolgáltatás szolgált, amelyre én regisztráltam 2008-ban, 2009-ben is én is hívtam le az adatokat a gépemre, ezért van rajta a nevem. Ezt követően a HÖK gépein ellenőriztük a szelvényeket, és, hogy a regisztrációk valódiak-e. Ezekhez a gépekhez az évek során több száz egyetemi hallgató hozzáférhetett, többek között olyanok is, akik ezt a listát minden valószínűség szerint készítettek". Silhavy arra nem tudott felelni, hogy 2010-ben 2011-ben és tavaly is készültek-e gólyatábori jelentkezési listák, de azt mondta, úgy tudja, hogy a legtöbb HÖK digitális adatkezelésre állt át.



Garbai Ádám, az ELTE BTK HÖK jelenlegi elnöke megerősítette, hogy voltak, sőt, jelenleg is vannak olyan adatbázisok, amelyekben a gólyák adatait összesítik. Azt viszont határozottan tagadta, hogy ezekben jogellenesen gyűjtött információk is lennének. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese az internetes oldalnak azt mondta, hogy "az ELTE-n nem megengedett a pártpolitikai tevékenység, és ha ez bármelyik diákszervezet részéről bizonyíthatóan felmerül, akkor az egyetem vezetése eljárást indít az ügyben".

A hallgatói önkormányzatok az egyetemeken nemcsak a hallgatók érdekképviseletét látják el a hivatalos fórumokon, hanem komoly állami pénzek szétosztásában is közreműködnek. Az ELTE esetében összesen évente mintegy 300 milliónyi ösztöndíjról és 110 milliónyi dologi keretről van szó.