Nemet mond-e a kormány a nyugdíjak megadóztatására??

Vágólapra másolva!
A bizottsági helyek újraosztásával és új jegyző választásával folytatja a munkát a parlament. Hétfőn a szocialisták és a jobbikosok is rászállnak a nemzetgazdasági miniszterre, egy KDNP-s próbára teszi a levezető elnök angoltudását, Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő pedig megkérdezi a minisztertől azt, amit a múlt héten a saját sajtótájékoztatóján már bejelentetett. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb osztozkodás

Az LMP-frakció megszűnése azt is jelenti, hogy újraosztják a bizottsági helyeket. A független képviselők nem maradhatnak egyszerre több bizottságban, és az eddigi elnöki és alelnöki tisztségeiket is elveszítik. Szomorkodhat Szabó Tímea (az emberi jogi bizottság alelnöke), Karácsony Gergely (a kulturális bizottság alelnöke) és Jávor Benedek is, akinek a fenntartható fejlődés bizottságának vezetésétől kell búcsút vennie. Fricska lehet Kövér Lászlótól, ha ezt az elnöki tisztséget éppen egy másik függetlennek, a volt szocialista Szili Katalinnak osztja ki, ahogy azt a folyosón már suttogják. A házbizottsági üléseken a frakciók nem tudtak megállapodni az újraelosztásról, így a házelnök maga állíthatja össze a bizottsági névsorokat, a Fidesz-KDNP többség pedig hétfőn - nem kétséges - simán megszavazza a megszavazandókat. Hétfőn új jegyzőt is választ a parlament a függetlenné vált Szilágyi Péter helyére.

A legfölöslegesebb kérdés

Selmeczi Gabriella a parlamenti jegyzőkönyvek szerint ebben a ciklusban alaposan megfontolja, kérdezzen-e valamit valamelyik miniszterétől. A Fidesz szóvivője legutóbb 2011 júniusában érdeklődött a vidékfejlesztési miniszternél arról, mérgező lehet-e a kenyér. Ezúttal Selmeczi azt kérdezi meg az emberi erőforrások miniszterétől, hogy "nemet mond-e a kormány a nyugdíjak megadóztatására?" Annak ellenére kérdezi ezt, hogy néhány nappal ezelőtt ő maga jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy nem lesz nyugdíjadó. Reméljük, Selmeczi az interpellációjával együtt elküldte a miniszternek a tájékoztatója leiratát is, nehogy valami másképp hangozzon el.

A legkedveltebb célpont

A szocialisták és a jobbikosok hétfőn alaposan rászállnak a nemzetgazdasági miniszterre, aki nyilván államtitkárát küldi majd az ülésterembe az ellenzékkel vitatkozni. Cséfalvay Zoltánnak lesz elég dolga, a teremszolgának valószínűleg sokszor kell majd fordulnia a vizespohárral. Először az MSZP-s Gúr Nándor interpellál a munkahelyteremtésről ("Tündérmese a munkahelyteremtésről"), a szintén szocialista Tóth Csaba pedig a kkv-k helyzetéről fest nyilván tragikus képet ("Kis- és középvállalkozások - előre, vagy hátra?"). Ezután jön a volt szocialista pártpénztárnok, Boldvai László ("Az Orbán-kormány költségvetési politikája, avagy megszorítás megszorítás hátán"), a jobbikos Hegedűs Lórántné pedig azt kérdezi: "Mennyivel támogatjuk a hazatérőket?". Ha marad elég idő, a jobbikos Z. Kárpát Dániel a fiatalok kivándorlásáról, Szekeres Imre pedig "a példátlan gazdasági kudarcokról" kérdez majd, valószínűleg Cséfalvay Zoltán is unni fogja, hogy ugyanazt kell elmondania hatszor.

A legnagyobb nyelvzsonglőr

A képviselők nem gyakran tesznek idegen szavakat a felszólalásaik címébe, a KDNP-s Tarnai Richárd viszont ezúttal próbára teszi a levezető elnök angoltudását. "Csatlakozás a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez" - így szól Tarnai interpellációja, és kíváncsian várjuk, hogy Jakab István vagy esetleg Lezsák Sándor alelnök hogyan birkózik meg az angol kiejtéssel.

A legnagyobb megemlékező

Az egykori tévés, most KDNP-s Pálffy Istvánról sok mindent megtudhattunk az elmúlt években, de azt nem sejtettük, hogy a Vámbéry-évfordulót is észben tartja. (Utánanéztünk, Vámbéry Ármin orientalista száz éve halt meg.) Pálffy a külügyminisztertől azt kérdezi, "Hogyan aknázza ki a magyar diplomácia a Vámbéry-évfordulóban rejlő tudományos együttműködési lehetőségeket?" Némileg meglepő, hogy Pálffy a nemzetközi lehetőségről kérdez, miközben itthon is alig akad rajta kívül valaki, aki tud a jubileumról. Úgyhogy minket az is érdekel, itthon hogyan "aknázzák majd ki" ezeket a lehetőségeket.

Ami lesz még - alaptörvény és választókerületek

A mostani kétnapos ülésen főleg vitáznak és módosítókról szavaznak a képviselők. Hétfőn például az önkormányzatok törvényességi felügyeletéről szóló, illetve a választókerületek területi beosztását megváltoztató javaslatok módosítóiról döntenek a képviselők. A legutóbbi állás szerint úgy módosítaná a Fidesz a választási törvényt, hogy idén június 30-ig még módosítani lehessen a választókerületeket.

Ezután tartják a médiatörvény módosításának általános vitáját, illetve a részletes vitát az alaptörvény negyedik módosításáról, amely szerint az alaptörvényben rögzítenék a hallgatói szerződés lehetőségét, valamint bekerülne az alkotmányba az is, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvény értelmezése során nem vehetné figyelembe a korábbi AB-határozatokat és indoklásukat. Kedden a határon túli magyarokra vonatkozó feladatokról szóló beszámolóról tárgyalnak a képviselők. Az utolsó napirendi pont a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottság jelentésének megtárgyalása lesz.